Нема або прихована: хто з одеських декларантів не подав фінансову звітність за 2021-2022 рік, а до чиєї обмежили доступ

13 березня 2024 р. 12:12

Нема або прихована: хто з одеських декларантів не подав фінансову звітність за 2021-2022 рік, а до чиєї обмежили доступ

Ілюстрація: ЦПР

Щорічні декларації за 2021-2022 роки декларанти – народні обранці та чиновники мали подати до 31 січня 2024 року. "Центр публічних розслідувань" виявив, що одеський екснардеп Ігор Васильковський та ексзаступник мера Одеси Михайло Кучук не відзвітували, а декларацій глав військових рад, адміністрацій та деяких їх заступників в реєстрі немає.

Почнемо з тих, хто не подав фінансову звітність – екснардепа та експосадовця.

Народний депутат України від президентської партії "Слуга народу" Ігор Васильковський не подавав декларації про майно, доходи та видатки ані за 2021, ані за 2022 рік. 

За 2020 він задекларував найбільшу суму доходів – 3 мільйони 12 тисяч 146 гривень. До слова, Васильковський задекларував також найдорожчий хутряний одяг серед депутатів, шуба його дружини Олени марки RinDi коштує понад 1 млн гривень. 

Згідно з парламентським моніторингом, який проводила Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" у 2021 році, серед нардепів-одеситів Ігор Васильковський найчастіше був відсутнім під час голосувань.

Але це не завадило йому спливати у соцмережах.


Скрин з "Фейсбуку"

У липні 2022 року Володимир Зеленський позбавив громадянства десятьох осіб, в тому числі й Васильковського. А в листопаді 2022 року Верховна Рада позбавила Васильковського депутатського мандату. 

Не подав фінансову звітність за 2021 та 2022 рік й ексзаступник мера Труханова Михайло Кучук. А його декларація за 2020 рік викликала зацікавленість з боку Національного агентства з питань запобігання корупції.

У грудні 2022 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективи Національного антикорупційного бюро оголосили йому підозру в хабарництві та участі у злочинній організації.

На початку січня 2023 року Михайло Кучук написав заяву про звільнення з посади. Однак в НАБУ не можуть його знайти з грудня 2022. Є підозри, що Кучук виїхав за межі країни.

Експертка всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" Юлія Зальцберг каже, що попри те, що особа є колишнім депутатом чи експосадовцем — як чинний чиновник у 2022 або 2023 роках, який не подав декларації за цей період, він все одно мав відзвітувати до 31 січня 2024 року.

"Особи, які у 2022-2023 роках не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до статті 45 цього Закону, і кінцевий строк для подання яких настав до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану", подають такі декларації не пізніше 31 січня 2024 року", – наводить норму законодавства експертка.

Виходить, що якщо Кучук звільнився у січні 2023 року, то окрім щорічних декларацій, не поданих за попередні періоди, він ще має подати декларацію особи, яка припинила діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування до 1 квітня наступного року після року припинення діяльності. Тобто він до 1 квітня 2024 року має подати декларацію за 2023 рік.

Щодо фінансової звітності глави та ексглави Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера та Максима Марченка, заступника глави Одеської обласної військової адміністрації Олександра Харлова, глави Одеської районної військової адміністрації Олександра Гринчака, то їхню фінансову звітність приховано "в інтересах національної безпеки". 

Про це ЦПР повідомили в НАЗК у відповідь на запит. В Агентстві пояснили, що згідно зі змінами в законодавстві, внесеними у 2023 році, такі декларації у реєстрі не відображаються.


Скрин відповіді НАЗК на запит ЦПР

"У зв'язку із відкритою військовою агресією проти України будь-яка деталізована інформація щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або членів їх сімей декларації яких було вилучено з відкритого доступу за поданням відповідного органу, може бути використана з метою їх вербування, шантажу, примушування до вчинення державної зради чи розголошенню конфіденційної інформації", – йдеться в пояснені НАЗК.

Зазначимо, що агентство приховує від загалу декларації не усіх голів ОВА та їх заступників. Наприклад, відображається в реєстрі НАЗК декларація голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, а також декларація заступника голови Одеської обласної державної (військової) адміністрації Сергія Кропиви.

Олеся Ланцман