Як пошуковці "На щиті" повертають загиблих воїнів

29 листопада 2023 р. 14:26

Як пошуковці "На щиті" повертають загиблих воїнів

Фото: ЦПР, Альбіна Карман

З весни до осені 2022 року на Херсонщині точилися запеклі бої за звільнення окупованих російською армією територій. Зокрема, бої тривали в районі сіл Давидів Брід, Білогірка, Андріївка, Біла Криниця, Новогригорівка, Брускинське, Благодатівка, Велике Артакове, Сухий Ставок тощо. Після завершення боїв на території цих сіл пройшло понад рік, але їх досі розміновують сапери, а пошуковці досі знаходять на місцях боїв тіла. 

Від початку повномасштабного вторгнення ГО "Воєнно-історичний центр "Памʼять і слава" шукали та повертали додому загиблих захисників на волонтерських засадах, а з березня 2023 року частина волонтерів доєдналися до лав Збройних сил України та стали позаштатною пошуковою групою при регіональному управлінні Сил ТрО "Південь", а частина – залишились у ГО. Координує роботу пошуковців Центральне управління Цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗС України. Та при цьому фінансова підтримка пошукової групи тримається на партнерах громадської організації "Памʼять і слава".

Кореспондентка "Центру публічних розслідувань" Альбіна Карман побувала на виїзді з пошуковою групою у полі між Білогіркою та Брускинським неподалік Давидового Броду. 

Звертаємо увагу, що матеріал містить чутливий контент!


Знайдене на звільненій Хесонщині тіло захисника. Фото: ЦПР, Альбіна Карман


Пошуковці оглядають згорілу російську техніку на покинутих позиціях росіян поблизу сіл Білогірка, Брускинське Херсонської області. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 

До приїзду пошуковців на замінованому полі вже працювали сапери. Саме вони і знайшли тіло українського захисника, який боровся за звільнення Херсонщини. 

Читайте також: "Нотатки смерті" для росіян: як 24 ОМБр боронить Донеччину


Сапер Ілля веде показати міну, яку в полі залишили росіяни та розтяжки, які сапери вже знешкодили до приїзду пошуковців. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 


Міна, залишена на полі Херсонщини росіянами. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 

З виходом пошуковців на поле починає накрапати дощ. До місця з тілом полеглого їх проводить сапер. Просять йти одне за одним та не відходити далеко від стежки, оскільки поле ще повністю не розміноване. 


Пошукова група заходить в поле у супроводі саперів. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 

На місці пошуковці одразу беруться до роботи. Старший групи Леонід оглядає тіло та речі навколо, пошуковиця Катя розкладає робоче приладдя та записує дані. 


— Зараз Катя зробить знімок і тоді заберемо останки, — звертається до всіх Леонід. 
— Тут, дивись, — відгукується Катя, сидячи навприсядки, — дуже багато маленьких кісточок. Там, там, там...І от ще. 
— Забираємо в пакет? — показує їй Леонід на каску та панаму. 
— Поки біля пакета кладіть, я їх потім окремо сфотографую на пакеті, усі речові докази. 
— Траву забрати? — питає Настя, нахиляючись до Каті. 
— Так, в кого вільні руки, заберіть траву, щоб зробити знімок. 


Леонід, старший пошукової групи, оглядає каску знайденого в полі захисника. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 


Пошуковиця Катя розкладає робоче приладдя. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 

Пошуковці Ілля та Кирило — новачки. У них це перше відрядження в складі гуманітарного проєкту "На щиті". До повномасштабного вторгнення Ілля виготовляв авторські меблі, а після нападу росіян приєднався до тероборони півдня. 

Читайте також: Підірване авто та загиблі цивільні: фоторепортаж з прифронтової Антонівки

Кирило – автор відомої в Одесі скульптури з металу "Рука Стіва Джобса". Займаючись творчістю, чоловік вирішив, що треба приносити більше користі й через те, що був знайомий раніше з Леонідом та Катею, доєднався до пошукової групи. 


Пошуковці Кирило та Ілля оглядають згорілу російську техніку біля покинутих ворожих позицій на Херсонщині. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 

Обличчя Іллі не змінювало вираз впродовж всього виїзду, він мовчки робив, що наказували, збираючи речі загиблого захисника в пакет.


Пошуковець Ілля одягає рукавички серед поля перед тим, як складати речі загиблого захисника. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 

Настя теж доєдналася до пошуковців не так давно, це – її другий виїзд. Та до цього дівчина вже мала досвід роботи з тілами, моргами та поверненнями полеглих захисників додому у своєму батальйоні. 

"Після того, як я втратила близького друга, більше жодних емоцій на похованнях, жодних емоцій по втратах, я спокійно це все переношу, воно не йде за мною", — каже Настя. 


Пошуковиця Настя чекає виходу пошукової групи. Фото: Альбіна Карман 

Бої в районі Брускинського та Білогірки, між якими знайшли загиблого захисника, закінчились у жовтні 2022 року. На берцях ініціали його імені. На касці пошуковці знаходять прізвище. Вони зробили фото й уважно його роздивлялися, але все ж розгледіти не вдалось, бо прізвище було закресленим. Тобто, каску видали повторно, швидше за все. 

Його обережно перекладають до пакета. Катя продовжує перевіряти місце, де лежало тіло чоловіка. Настя кладе в зіп-пакет його заспокійливі таблетки, під ногами шматок розбитого телефона. 

Читайте також: Руїни бази відпочинку та проблемний будинок в Сергіївці: рік після трагедії

Сильний вітер шелестить пакетом. Під ногами тріскає сухостій. Один із саперів постійно ходить полем далеко від нас, схиливши голову донизу. Вираз обличчя Іллі все ще не змінюється, він застиг у якійсь не радісній емоції. І на якийсь час між усіма нами: саперами, пошуковцями, журналістами — западає тиша. 

Захисника виносять з поля бою. 


Пошуковець Руслан підписує пакет. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 


Пошуковці виносять з поля загиблого понад рік тому воїна, який брав участь у боях за звільнення Херсонщини. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 

Станом на 5 жовтня зниклими безвісти вважають 26 тисяч українців, більша частина з яких — це військові. Для тих, чий родич чи родичка зникли безвісти, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими розробив дорожню карту дій, з якою можна ознайомитися за посиланням


Один із саперів ходить полем, схиливши голову донизу. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 


Поле між Білогіркою та Брускинським Херсонської області, де понад рік тому точилися важкі бої за звільнення окупованої росіянами території. Сапери та пошуковці до цього часу усувають тут наслідки боїв. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 

Детальніше ознайомитися з роботою пошукової групи ГО "Вєнно-історичний центр "Памʼять і слава" можна на їхній сторінці.