Жителя Одещини, який воював за "днр", заочно засудили до 13 років ув’язнення

17 травня 2024 р. 15:39

Жителя Одещини, який воював за "днр", заочно засудили до 13 років ув’язнення

Фото: СБУ

До 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна засудили бойовика "днр" з Одещини за участь у терористичній організації.

Про це повідомили в Одеській обласній прокуратурі

Там зазначили, що чоловік, будучи прихильником "руського миру", у 2014 році виїхав у Донецьк та вступив до збройного формування "днр" - танкового батальйону 1-го армійського корпусу, на посаду командира танку, з позивним "танкист". 

"В рядах бойовиків з 2014 по 2020 роки чинив збройний опір українським правоохоронцям і військовослужбовцям ЗСУ, задіяним у проведенні антитерористичної операції. Брав участь у бойових діях в населених пунктах Амвросіївка, Іловайськ, Лисиче, Зелене, Горлівка, Донецьк, Макіївка, Сердите. При цьому свою причетність до збройного формування не приховував, а навпаки вихваляв у соціальних мережах", - повідомили в прокуратурі. 

Початок строку відбування покарання засудженому обчислюватимуть з дати його затримання та реального виконання покарання.

Раніше ЦПР досліджував скільки правопорушень зареєстровано за ст. 438 Кримінального кодексу України - порушення законів і звичаїв війни. За даними Одеської обласної прокуратури, у 2023 році в області відкрито 78 кримінальних проваджень. Обвинувальних актів та вироків - 0. Загалом в Україні, за даними Державної судової адміністрації, які ЦПР отримав у відповідь на запит, за 2023 рік 180 кримінальних проваджень за ст. 438 ККУ перебувають на розгляді в судах, з них розглянуто — 50, винесено 40 вироків і засуджено 55 осіб. 

Читайте також: Колаборанти півдня: з понад 400 справ суди не розглянули навіть і 150 кримінальних проваджень

Ната Чернецька