Журналістку-пропагандистку з Херсонщини дозволили судити заочно

24 серпня 2023 р. 10:36

Журналістку-пропагандистку з Херсонщини дозволили судити заочно

Фото: скрин ХАЦ

Суд задовольнив клопотання прокуратури та дозволив здійснення спеціального досудового розслідування щодо жительки області, яка працювала журналісткою для окупантів на пропагандистському ресурсі. Вона підозрюється в колабораційній діяльності (ч. 6 ст. 111-1 КК України - здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації).

Про це стало відомо з ухвали Херсонського міського суду від 7 серпня, повідомляє Харківський антикорупційний центр. 

Йдеться про Ольгу Тетерю, яка працювала під псевдонімом "Алевтина Новороссийская" на телеканалі "ТРК "Таврия", який створили представники держави-агресора.

З ухвали суду стало відомо, що в серпні минулого року, на базі державного унітарного підприємства "Херсонська обласна телерадіокомпанія "Таврія" була створена представниками окупаційної адміністрації так звана "Медиашкола" для набору студентів з метою навчання професіям: журналіст, кореспондент, оператор-монтажер, радіо- та телеведучий для подальшого працевлаштування у цьому ТРК. Тетеря в цю "Медиашколу" пішла "навчатись" пропагандистській діяльності. Створив школу Олександр Малькевич – поплічник власника приватної воєнної компанії "Вагнер" Євгена Пригожина.

Згодом Тетеря неодноразово з’являлася як кореспондентка у сюжетах телеканалу "ТРК "Таврия", створеного представниками окупаційної адміністрації.

В липні 2022 року у соціальній мережі Telegram представниками держави-агресора був створений також офіційний телеграм-канал так званої "Херсонской областной телерадіокомпаній "Таврия" під назвою "Таврия. Новости Херсонской области", де здійснюється інформаційна діяльність спрямована на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації та збройних формувань, пропаганда "руського мира".

Тетеря активно висвітлювала незаконний та фіктивний "референдум" у вересні минулого року щодо окупації Херсонської області російською федерацією. В цих сюжетах приєднання Херсонської області до рф зображується як "возз`єднання, повернення на законну батьківщину", а також наголошується, що обстріли міста Херсон здійснює "київський режим", активно пропагується російська символіка, а також на мікрофоні Тетері присутня символіка рф у виді прапору.

У квітні цього року Тетеря стала членом спілки журналістів росії. В сюжеті з цієї "події" Тетеря говорить в інтерв`ю, що це ще один крок до інтеграції Херсонської області у рф. 

Як стало відомо слідству, Тетеря перебуває в окупованому м. Генічеськ. Батьки Тетері заявили, що не знають, де вона зараз.

До повномасштабного вторгнення Ольга Тетеря навчалася в Херсонському державному університеті на факультеті "Біології, географії та екології", а з початком окупації вирішила змінити профіль на "Журналістику та медіакомунікації". Дівчина "засвітилася" на фото з херсонським пропагандистом Кирилом Стремоусовим і так званою заступницею голови уряду Херсонської області Катериною Губарєвою. В соцмережах Ольга Тетеря стверджує, що працює та ТРК "Таврія".

Зазначимо, що у червні 2023 року Служба безпеки України також про підозру у колабораційній діяльності повідомила й засновнику телеканалу "Таврія" Олександру Малькевичу.

Читайте також: В Одесі тік-токерка, яка просила росію бомбити українців, відбулася забороною працювати у владі

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.