Оновлено! На Одещині затримали ексдепутата, який намагався втекти до Молдови

10 квітня 2024 р. 11:02

На Одещині затримали ексдепутата, який намагався втекти до Молдови

Фото: СБУ

СБУ затримала колишнього народного депутата від забороненої "Партії регіонів", який спробував втекти з України. Його звинувачують у сприянні збройній агресії рф.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Йдеться про Владислава Лукʼянова, який був депутатом від "Партії Регіонів" 5-7 скликань Верховної Ради. У 2020 році він став депутатом міськради Бахмута від забороненої ОПЗЖ.

"Після захоплення частини регіону фігурант пішов на співпрацю з ворогом і перереєстрував власну компанію інтернет-провайдера за російським законодавством, — повідомляє СБУ. - Крім того, він надав фсб повний доступ до наявного обладнання, що дозволило російській спецслужбі контролювати інтернет-активність місцевого населення. Сам депутат переїхав на підконтрольну Україні територію й управляв компанією у віддаленому режимі. Саме він розпорядився регулярно сплачувати кошти до бюджету рф у вигляді податків. Крім того, публічно виправдовував збройну агресію рф, про що неодноразово розповідав у чатах прокремлівських Телеграм-каналів".

Під час обшуку у затриманого вилучили мобільний телефон та чорнові записи із доказами.

Наразі депутату повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Оновлено

За інформацією Watchers.Media, затримання Лук’янова відбулось ще у лютому. Після цього Соломʼянський райсуд Києва 27 лютого відправив Лук’янова під нічний домашній арешт без носіння електронного браслета як підозрюваного у виправданні збройної агресії рф.

ЗМІ пов'язує повідомлення СБУ зі скандалом довкола очільника Департаменту Кібербпезки СБУ Іллі Вітюка. Нагадаємо, днями Слідство.інфо випустило розслідування про керівника Департаменту Кібербезпеки з приводу придбання його дружиною квартири ринковою вартістю 20 млн гривень за 12,8 млн гривень. Після виходу розслідування з’ясувалось, що журналісту, який його готував, у торговому центрі намагались вручити повістку представники ТЦК, яких привів туди працівник Департаменту Кібербезпеки. Після цього Вітюка відсторонили від обов’язків на період проведення перевірки.

Раніше в Одесі затримали іноземця, який працював на фсб та хотів очолити міськраду. Він та його брат вступили у змову зі співробітником фсб та передавали дані про розташування ППО.

"В якості винагороди обидва брати розраховували на посади у разі окупації Одещини: один хотів стати керівником регіонального відділення фсб, інший — очолити міськраду", - зазначили в прокуратурі.

Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення: підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ната Чернецька