Спроба вручити повістку журналісту "Слідство.Інфо": СБУ, Міноборони та Генштаб проводять перевірку

06 квітня 2024 р. 20:08

Спроба вручити повістку журналісту "Слідство.Інфо": СБУ, Міноборони та Генштаб проводять перевірку

Фото: Слідство.Інфо

Служба безпеки України, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ проводять перевірку щодо інформації від агенції журналістських розслідувань "Слідство.Інфо" про те, що представники військкомату намагалися вручити повістку їхньому журналістові Євгенію Шульгату.

Про це пресслужба СБУ розповіла у коментарі hromadske.

Про результати перевірки обіцяють повідомити додатково. 

"Зазначаємо, що згідно з законом співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення щодо спілкування працівників ТЦК з журналістами", — заявили у спецслужбі.

Раніше в агенції припускали, що за допомогою повістки спецслужбовці нібито хотіли покарати розслідувача за матеріал про майно дружини керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Згодом голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради Ярослав Юрчишин обговорив цей інцидент з очільником СБУ Василем Малюком. Депутат запевнив: "Голова чітко дав зрозуміти, що ця ситуація не залишиться без уваги". 

Раніше журналіст-розслідувач Євгеній Шульгат зʼясував, що дружина очільника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру у столичному житловому комплексі преміумкласу. У декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплатили 12,8 млн грн. Водночас ринкова ціна такого житла — понад 20 млн грн, стверджує Шульгат.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

"Слідство.Інфо" каже, що офіційного заробітку на цю квартиру Вітюку не вистачило б. Водночас його дружина Юлія почала займатися бізнесом невдовзі після призначення чоловіка на цю посаду. У СБУ запевнили, що її заробітку вистачає на придбану нерухомість.

Раніше журналісти Bihus.info показали красиве життя "безхатченка" Артема Дмитрука.

Ната Чернецька