1500 доларів за вступ до Одеської морської академії: працівницю закладу підозрюють у хабарництві

19 вересня 2024 р. 18:33

1500 доларів за вступ до Одеської морської академії: працівницю закладу підозрюють у хабарництві

Фото: Одеська обласна прокуратура

За процесуального керівництва прокурорів Київської окружної прокуратури м. Одеси викрито та повідомлено про підозру фахівчині відділу доуніверситетської підготовки Національного університету "Одеська морська академія".

Про це розповіли в Одеській обласній прокуратурі.

За даними слідства, підозрювана налагодила схему протиправного заробітку на абітурієнтах, які бажають вступити до вищих навчальних закладів у морській галузі. За винагороду жінка пропонувала "допомогу" у забезпеченні безперешкодного вступу не тільки до Одеської морської академії, а також до Херсонської державної морської академії, яка наразі дислокується в Одесі.

Жінку затримали під час одержання 1500 доларів США задля впливу на службових осіб, причетних до вступної компанії у виші. За даними правоохоронців, їй інкриміновано одержання та вимагання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваній запобіжного заходу.

Раніше на хабарі затримали заступника начальника Одеського морського коледжу під час отримання 500 доларів від колишнього студента за безперешкодне поновлення на денну форму навчання. За інформацією правоохоронців, посадовець організував чоловіку призовного віку, який свого часу не довчився в них на моряка, поновлення на денну форму навчання.

Як пояснив адвокат Євген Филипець, нині значна кількість аспірантів втратила право на відстрочку, через постанову №560 від 16 травня 2024 року, яка визначила довідку з ЄДЕБО єдиним документом, що може слугувати документальною підставою для оформлення відстрочки.

"ТЦК та СП ставляться до цього дуже формально і значна категорія осіб, яка не може надати ці довідки, отримують відмову", – каже Филипець.

Олеся Ланцман