Аналітики виявили російський слід у цінних паперах України

25 квітня 2023 р. 10:53

Аналітики виявили російський слід у цінних паперах України

Фото: ілюстрація YouControl

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку встановила порядок розкриття емітентами цінних паперів інформації щодо наявності зв'язків з іноземними державами зони ризику під час дії воєнного стану. Термін подачі такої інформації — до 30 квітня. Аналітики виявили, що станом на кінець квітня під дану вимогу підпадають як мінімум 340 акціонерних товариств, 23 з них — це українські АТ, які є співвласниками російських компаній. 

Про це повідомили в YouControl.

До 30 квітня поточного року підприємства, що випускають в обіг цінні папери, банкноти або паперові гроші, мають подати Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) інформацію щодо наявності зв'язків з іноземними державами зони ризику з 01.01.2021 - 31.12.2022 рр. А саме: Російською Федерацією, Республікою Білорусь, Ісламською Республікою Іран, Корейською Народно-Демократичною Республікою.

В рішенні встановлено, що до інформації щодо наявності зв'язків з іноземними державами зони ризику належать різні фактори взаємодії. YouControl дослідив декілька з них, а саме:

  • наявність в структурі власності емітента фізичних осіб, які мають громадянство та/або постійне місце проживання іноземної держави зони ризику;
  • наявність в структурі власності емітента юридичних осіб, місцем реєстрації яких є іноземні держави зони ризику;
  • наявність у емітента корпоративних прав в юридичній особі, зареєстрованій в іноземній державі зони ризику.

Аналітики, послуговуючись офіційними джерелами відкритих даних (ЄДР, SMIDA, російський ЄДРЮО), сформували вибірку з 340 компаній, які підпадають під ключові ознаки дії рішення НКЦПФР щодо наявності зв'язків з іноземними державами зони ризику під час дії воєнного стану та мають подати відповідну інформацію до державного регулятора. 

У ході дослідження було виявлено, що близько 30% компаній з вибірки працюють в переробній промисловості: від виробництва харчових продуктів та текстильних виробів до виробництва машин та обладнання. 19% займаються торгівлею різними видами товарів. 11% АТ займаються професійною, науковою та технічною діяльністю та будівництвом. 7,5% залучені у сфері нерухомості, 8% надають фінансові послуги. 

34% досліджуваних компаній зареєстровані у м. Київ, 4% — у Київській області. Місцем реєстрації 15% підприємств є тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, а також Крим. Значна кількість компаній також зареєстровані у Харківській та Дніпропетровській областях — 8% та близько 5% компаній відповідно.

Понад 90% досліджуваних АТ мають зв’язки з російською федерацією, трохи більше  5%  — з республікою білорусь. 2 українських АТ — ЗАТ "АТ НЬЮ ЧЕЛЕНДЖ ІНТЕРНЕШНЛ" та ПРАТ "БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС" у період з 2021-2022 рр. мали в структурі власності резидентів Ісламської Республіки Іран. Зв’язків українських АТ в межах сформованої вибірки з Корейською Народно-Демократичною Республікою виявлено не було.

Понад 16%  із досліджуваних компаній належать до ФПГ/груп компаній, які додані до системи YouСontol. Це компанії, що відносяться як до найбільших груп України — ПриватСКМУкрпромінвестГруп ДФ, так і до російських ФПГ — РосатомВТБАвтоВаз та інші.

Станом на кінець квітня 2023 року 23 українські акціонерні товариства є співвласниками російських компаній. Серед них:

Чотири українські банківські установи у складі акціонерів за період 2021-2022 роки мали російських представників. На цей час ці банки перебувають в стадії припинення діяльності.

ПАТ "ПРОМІНВЕСТБАНК", який з грудня 2022 року належать Державі Україна в особі Державного підприємства "Національний фонд інвестицій України". До цього акціонером компанії була державна російська корпорація розвитку "ВЕБ.РФ". 

АТ "МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК" (раніше АТ "СБЕРБАНК"), 100% акцій якого належать російському ПАТ "Сбербанк Росії", 50% акцій якого належать державі рф в особі Міністерства фінансів.

АТ "БАНК ФОРВАРД", акціонером якого є російський АТ «Банк Русский Стандарт», а бенефіціаром виступає Рустам Таріко, який з жовтня 2022 року знаходиться під санкціями РНБО.

АТ "ВТБ БАНК", який належить однойменному російському банку, понад 60% акцій якого належать уряду рф в особі Федерального агентства з управління державним майном.

Військові дії на сході України у 2014 році, а потім повномасштабне вторгнення рф до України в лютому 2022 року, спричинили накладення великої кількості санкцій Україною та іншими країнами проти громадян рф та російських компаній. Це стало поштовхом для пошуку різноманітних шляхів обходу дії обмежувальних заходів.

Одним з поширених способів такого обходу санкцій стала зміна країни громадянства та/або реєстрації з рф на інші країни, зокрема: Кіпр, Ізраїль, Казахстан, Британія та інші. Яскравим прикладом цього є зміна країни реєстрації з рф на Кіпр голови ради директорів і мажоритарного акціонера групи компаній Vioil Віктора Пономарчука. В більшості пов’язаних із ним компаній, згідно з даними ЄДР, зміна країни реєстрації відбулась у 2017 році. При цьому в історичних даних компаній ПрАТ "ФАРМБІОТЕХІНВЕСТ" та ПрАТ "ЕНЗИМ", він значиться як зареєстрований в рф аж до 2021 року.

Приховування даних по російським бенефіціарам також можливе через неподання відповідної інформації або подання недостовірної інформації до державного реєстратора. Можливий приклад, записи в ЄДР про російських бенефіціарів двох компаній — ПрАТ "РУСАНІВКА" та АТ "ЛУБНИГАЗ" — зникли у 2017 році. При цьому, акціонери даних АТ - британські компанії TECHNOLOGIES UPGRADE LIMITED та AER ALTER ENERGY RESOURCES LTD відповідно не вийшли з структури власності. Ймовірно, саме через ці компанії співвласниками українських акціонерних товариств були громадяни рф.

Згідно з даними британського реєстру компаній бенефіціаром AER ALTER ENERGY RESOURCES LTD до серпня 2021 року був громадянин рф Віктор Зубарев. А компанія TECHNOLOGIES UPGRADE LIMITED змінила бенефіціара з росіянина Салгерея Салгерєєва на громадянку України Ірину Федорову лише в березні 2023 року. При цьому за даними ЄДР бенефіціаром ПрАТ "РУСАНІВКА", мажоритарним акціонером якого є TECHNOLOGIES UPGRADE LIMITED, значиться не Салгерей Салгерєєв, а резидент острова Маврикій Мухаммад Рашид Ахмад Хамиири.

Як свідчать проаналізовані дані по акціонерним товариствам України зокрема, так і по всім компаніям країни в цілому, зв’язки із країною-агресором та іншими країнами зони ризику навіть після року повномасштабної війни мають місце в українському бізнес-середовищі.