У Prozorro відкрили дані про незбройні оборонні закупівлі

23 квітня 2023 р. 18:07

У Prozorro відкрили дані про незбройні оборонні закупівлі

Фото: ілюстративне

З 23 квітня у системі Prozorro стала доступною функція відображення інформації про незбройні оборонні закупівлі.

Про це повідомляє Міністерство економіки. 

Відтепер оборонні замовники та військові частини публікуватимуть інформацію про ціни за одиницю у своїх незбройних закупівлях.

Такий обов’язок передбачає нова редакція Закону "Про оборонні закупівлі", повідомила заступник міністра економіки України Надія Бігун

"З нашого досвіду, лише сам факт того, що інформація про ваші закупівлі буде публікуватися в Prozorro, є стимулом більш ретельно підходити до їх проведення", — вважає чиновниця.

За її словами, оборонні замовники звітуватимуть саме про незбройні закупівлі (харчування, речове майно, пальне тощо) від 200 тис. грн для товарів і послуг, і 1,5 млн грн — робіт. Звіти міститимуть обмежену кількість інформації — назву замовника, предмет закупівлі та ціну за одиницю. 

У випадку закупівель послуг з харчування замовникам необхідно буде прозвітувати про ціну за одиницю кожного продукту, що входить до цієї послуги. Для цього вони зможуть завантажити в систему Prozorro файл з відповідними розрахунками. 

"Повернення прозорості в оборонні закупівлі — це лише перший крок. Наразі ми працюємо над створенням нової процедури рамкових угод для потреб оборони, завдяки якій оборонці зможуть проводити конкурентні відбори постачальників через систему Prozorro, і при цьому не публікувати чутливу інформацію в систему", - пояснила Бігун.

За словами директора ДП "Прозорро" Миколи Ткаченка, оборонні замовники можуть не публікувати дані про загальну суму та обсяги закупівель, місця доставки, найменування постачальника. 

"Водночас ми зробили все можливе, аби опублікованої інформації було достатньо для цінової аналітики", — зауважив він.

В мінекономіки зазначили, що закон передбачає, що оборонні замовники та військові частини мають публікувати звіти в систему Prozorro протягом десяти робочих днів з дня підписання контракту. Крім того, до 22 червня їм потрібно буде прозвітувати по всіх договорах, укладених з 24 лютого 2022 року, тобто від початку повномасштабного вторгнення. 

Раніше розслідувачи показали, що навіть після "яєчного" скандалу щодо закупівель Міноборони для військовослужбовців, постачальники виправдовують завищені ціни тим, що змушені возити продукти до регіонів, де ведуться обстріли.