Будинок начальника замість фронту: військові на Одещині рік будували маєток командиру й отримували "бойові"

03 червня 2024 р. 11:47

Будинок начальника замість фронту: військові на Одещині рік будували маєток командиру й отримували "бойові"

Фото: ДБР

Працівники Державного бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України повідомили про підозру командувачу регіонального управління Сил територіальної оборони "Південь", який змушував підлеглих будувати йому приватний будинок.

Як зазначили у ДБР, посадовець залучив трьох військовослужбовців до будівництва свого маєтку ще у 2023 році.

Вони понад рік будували дім для начальника, отримуючи при цьому доплати за нібито виконання бойових завдань на передовій.

Посадовцю повідомили про підозру у перевищенні службових повноважень, що заподіяло істотну шкоду в умовах воєнного стану (частина 5 статті 426-1 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Це не перший такий випадок на Одещині. Так у лютому працівники ДБР завершили розслідування щодо заступника командира батальйону одної з військових частин Одещини, який у серпні 2022 року наказав бійцям замість виконання своїх обов’язків з оборони та захисту України, будувати маєток для його тещі під Одесою. Поки військовослужбовці працювали будівельниками, їм нараховувалась заробітна плата, як військовим. 

Працівники ДБР повідомили про підозру заступнику командира батальйону одної з військових частин Одещини у серпні 2023 року. 

Також днями продовження отримав скандал з екскерівником обласного ТЦК та СП Євгеном Борисовим, якого затримали на виході з СІЗО, оголосили про нову підозру та ув'язнили назад.

За інформацією ДБР, після сплати застави фігурант планував вийти зі слідчого ізолятора та переховуватися від слідства, зокрема виїхати за кордон.

Йому було повідомлено про нову підозру в організації легалізації незаконних доходів на суму у понад 140 мільйонів гривень (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України).

Проти Борисова порушено кримінальне провадження за декількома статтями КК України. У 2023 році ДБР затримало колишнього воєнкома і суд помістив його під варту. Спочатку суд призначив йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 150 млн гривень, однак поступово суди зменшили суму застави до 12 млн гривень.  

Кирило Бойко