Підроблені документи: обвинувальний акт стосовно чотирьох одеських медиків скерували до суду

26 липня 2024 р. 15:33

Підроблені документи: обвинувальний акт стосовно чотирьох одеських медиків скерували до суду

Фото: Судова влада України

Справу чотирьох медиків одного із Центру первинної медико-санітарної допомоги Одеси, яких звинувачують в  оформленні фіктивних медичних документів для військовозобов’язаних, скерували до суду.

Про це повідомили в Одеській обласній прокуратурі.

Слідство встановило, що організаторка – завідувачка амбулаторії, залучивши лікаря та двох медичних сестер, поставила на потік виготовлення документів, що надавали можливість ухилитися від військової служби та виїхати за кордон.

Спільники пропонували "послуги" з підготовки та видачі медичних документів, оформлення фіктивних історій хвороб та сприяння в отриманні груп інвалідності.

Вони використовували підроблені печатки, бланки медичних установ для створення медичної документації, а самі працівники вносили в такі документи відомості від імені інших профільних медичних фахівців.

Вартість "послуг" становила від 5 000 до 7 000 доларів США, залежно від пакета документів.

В ході слідства задокументовано 20 епізодів злочинної діяльності медиків. Лікарям інкриміновано перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань зі здійснення мобілізаційних заходів та підроблення офіційних документів, вчиненого організованою групою осіб. За клопотанням прокурора організаторка оборудки перебуває під вартою.

Раніше працівники ДБР повідомили про підозру командиру відділення на одному з суден ВМС України в одержанні службовою особою неправомірної вигоди. За інформацією детективів, для того, щоб піти у законний вихідний з судна, підлеглі мали сплатити йому 10 тисяч гривень.

А перед тим, правоохоронці викрили корупційну схему 47-річного військовослужбовця, який обіцяв "клієнтам" за 900 доларів організувати непридатність до військової служби та виключити з військового обліку, а за 3 тисячі гривень – незаповнені повістки про виклик із гербовою печаткою та підписами посадових осіб ТЦК та СП.

Олеся Ланцман