Ексохоронець російської катівні на Херсонщині намагався сховатися в лавах ЗСУ, - СБУ

24 травня 2024 р. 11:13

Ексохоронець російської катівні на Херсонщині намагався сховатися в лавах ЗСУ, - СБУ

Фото: СБУ

Військова контррозвідка СБУ затримала військового, якого підозрюють у співпраці з рф під час окупації Херсона. 

Про це повідомила Служба безпеки України.

За інформацією відомства, чоловік "служив" на "посаді охоронця" в російській катівні, яку облаштували на базі захопленої на той час Дар’ївської виправної колонії № 10. Туди звозили репресованих місцевих жителів, зокрема проукраїнських активістів.

Читайте також: Катували та вбили: правоохоронці встановили військових рф, винних у воєнних злочинах на Миколаївщині

"Після звільнення правобережної Херсонщини колаборант певний час переховувався, а згодом мобілізувався до українського війська, де сподівався уникнути правосуддя", - зазначили в СБУ.

За даними слідства, йдеться про мешканця Миколаївщини.

Читайте також: Колаборанти півдня: з понад 400 справ суди не розглянули навіть і 150 кримінальних проваджень

Слідчі повідомили затриманому про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Військовий перебуває під вартою. Йому загрожує до 15 років тюрми.

Раніше Центр публічних розслідувань зняв фільм-розслідування "Хто викрав в’язнів Снігурівської виправної колонії в селі Центральне". Протягом дев’яти місяців село Центральне на Миколаївщині було під окупацією російських військових. Вони облаштували штаб на території Снігурівської виправної колонії. Там вони допитували й катували місцевих жителів, яких підозрювали у співпраці з українськими силами оборони. Але одним з найстрашніших воєнних злочинів, скоєних окупантами в Центральному, стало викрадення українських громадян. Доля багатьох з них досі невідома. 

Журналісти дослідили, що в’язнів у таких випадках використовували як обмінний фонд, під мобілізацію, як рабів (будувати будинки для колаборантів), а також тиснути, щоб вони отримували громадянство рф. Нам вдалось встановити шлях етапування: спочатку українців доставили в Херсон, потім тримали в Голій Пристані, далі – через Сімферопольське СІЗО у Криму направили до Ростовської області.

Ната Чернецька