Катували та вбили: правоохоронці встановили військових рф, винних у воєнних злочинах на Миколаївщині

22 травня 2024 р. 12:39

Катували та вбили: правоохоронці встановили військових рф, винних у воєнних злочинах на Миколаївщині

Фото: Armyinform

Поліція заочно оголосила підозри в порушенні законів і звичаїв трьом російським військовослужбовцям. Йдеться про солдатів 108 десантно-штурмового полку 7 десантно-штурмової дивізії збройних сил рф.

Про це повідомляє Судовий репортер.

З кінця лютого до 19 березня 2022 року на території Баштанського району Миколаївської області відбувалися бої між українською та російською арміями. 19 березня росіяни зайняли село Новопетрівка, з якого наступного дня відступили, при цьому залишивши військову техніку і зброю. Того ж дня близько опівночі окупанти повторно захопили село.

21 березня о 6 ранку троє військових — 35-річний Аралтан Манджиєв, 47-річний Віктор Кліменко та 38-річний Костянтин Макін — приїхали до будинку, в якому проживала староста села з колишнім чоловіком. Погрожуючи знищенням будинків місцевих жителів, вони наказали принести всю їхню зброю, яку люди після відступу позбирали в селі. Макін при цьому здійснив постріли автоматною чергою перед ногами господарів з відстані 3-4 метрів.

Співмешканець старости, щоб відвернути небезпеку, вирішив самостійно зібрати зброю і принести її в обумовленому місці, а саме на вʼїзді до села зі сторони автодороги Миколаїв — Снігурівка. Але надалі військовослужбовець Кліменко заборонив чоловікові покидати місце розташування окупаційної армії.

Потерпілому наділи на руки пластикові хомути й Манджиєв змусив чоловіка стати на коліна. Біля вʼїзду до села зі сторони зрушувального каналу чоловіка побили. Манджиєв у співучасті з Кліменком пласкогубцями стискав заручнику фаланги пальців пласкогубцями. Потім Кліменко вставляв потерпілому до рота напильник і ковзав ним по зубам, коли Манджиєв допомагав, утримуючи голову. Далі чоловіку натягнули повʼязку на очі й на броньованій машині повезли у напрямку міста Миколаєва. По дорозі, поблизу зрошувального каналу, Манджиєв і Кліменко зняли заручника з машини й розстріляли.

Того ж дня в селі окупанти затримали ще одного чоловіка. Його, як і вбитого, утримували в той самий час і в тому ж місці. Також стягували руки пластиковими хомутами, били й везли на броньовику з повʼязкою на очах. Але цього заручника не розстріляли, а, як написано в підозрі, передали іншим російським солдатам для перевезення до місць несвободи, створених на окупованій території.

Олеся Ланцман