Ексзаступник прокурора Одещини, перебуваючи на посаді, приховував нерухомість в Дубаї

14 травня 2024 р. 19:52

Ексзаступник прокурора Одещини, перебуваючи на посаді, приховував нерухомість в Дубаї

Фотоколаж: ЦПР

Журналісти з понад 70 медіаорганізацій з усього світу об’єднали зусилля та проаналізували дані про тисячі об'єктів нерухомості в Дубаї, переважно за 2020 і 2022 роки.

Ці зусилля вилилися у проєкт Dubai Unlocked, який привідкриває завісу – хто саме володіє елітною нерухомістю у Дубаї, повідомило "Радіо. Свобода".

Серед щасливчиків, наприклад, колишній заступник прокурора Одеської області Олег Корнілов.

Читайте також: Працюють, заробляють, витрачають: рейтинг найбагатших нардепів від Одеської області

Згідно з даними з офіційного земельного реєстру Дубаю, він придбав в Еміратах дві квартири та готельні апартаменти загальною вартістю понад 400 тисяч доларів.

Відповідно до транзакцій, власником двох квартир він став у грудні 2011 року та на початку 2012 року. На той момент Корнілов вже став заступником головного прокурора Одещини. За студіо площею 47 та 38 квадратних метрів у преміумкомплексі Jumeirah Bay X1 Tower, побудованому з виходом до штучного озера та з розташованими неподалік із пляжами Перської затоки, одеський прокурор заплатив загалом понад 180 тисяч доларів США.

Згодом Корнілов перейшов на посаду заступника начальника слідчого управління обласної прокуратури, а ще пізніше став і керівником підрозділу. Але у 2014 році, після Революції гідності, був люстрований – його звільнили з посади відповідно до закону "Про очищення влади". Того ж року Корнілов почав судитися – подав позов до Одеського окружного адміністративного суду на прокуратуру, щоб його поновили на роботі з виплатою зарплати за період «вимушеного прогулу» та зняли 10-річну заборону обіймати посади.

Поки тривала судова тяганина, Корнілов, відповідно до транзакцій, у 2016 році інвестував у готельні апартаменти на 48 квадратних метрів в елітному районі Дубаю – в комплексі Aykon City-Tower B – за понад 210 тисяч доларів США. Тоді це була недобудова, остаточно комплекс звели у вересні 2023 року. І нині на офіційному сайті забудовника Damac трьома мовами, в тому числі російською, активно заманюють нових покупців.

Поки будувався комплекс Aykon, одеський прокурор у 2020-му вирішив продати апартаменти в Jumeirah Bay X1 Tower – студіо на 38 квадратів за майже 100 тисяч доларів. В тому ж році Одеський окружний адмінсуд ухвалив рішення відновити Корнілова на посаді начальника слідчого управління прокуратури Одеської області, а через рік, у 2021 році, місцевий апеляційний адмінсуд остаточно це рішення закріпив. Йому також виплатили понад 2,3 мільйона гривень з бюджету за "вимушений прогул" з 2014 року.

Обидві студії в Jumeirah Bay X1 Tower Корнілов здавав в оренду, починаючи з 2014 року – про що свідчать дані транзакцій, які є у розпорядженні журналістів. Сукупно йому вдалося заробити на такій діяльності понад 100 тисяч доларів США. Згодом, після поновлення на посаді, Корнілов продав і другу нерухомість в Jumeirah Bay X1 Tower – у листопаді 2023 року. Нині у власності Корнілова лишається готельний номер в Aykon City-Tower B.

В жодній декларації – як при звільненні, так і після – про нерухомість в ОАЕ не згадав. Як і його дружина, яка станом на 2013 рік також була прокурором Одеської обласної прокуратури й також подавала декларацію кандидата на посаду начальника відділу регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у південних областях у 2018 році.

Читайте також: Золото, земля в Ісландії, мільйонні статки: рейтинг найбагатших депутатів Одеської облради за 2023 рік

Кирило Бойко