Золото, земля в Ісландії, мільйонні статки: рейтинг найбагатших депутатів Одеської облради за 2023 рік

07 травня 2024 р. 18:04

Золото, земля в Ісландії, мільйонні статки: рейтинг найбагатших депутатів Одеської облради за 2023 рік

Ілюстрація: ЦПР

Депутати Одеської обласної ради відзвітували про свої статки за минулий рік. А Центр публічних розслідувань проаналізував їхні декларації. Розповідаємо про найцікавіше.

Читайте також: Тільки 30% депутатів Одеської міськради прозвітували про свою діяльність за 2023 рік

Хто заробив більше

Цікаво, що лідер рейтингу-2022 Олег Кутателадзе з першої сходинці спустився на останню, а Алла Гінак з передостанньої – піднялась на другу. Плюс Іван Фурсін замінив Михайла Шмушковича.

Так, на першій сходинці рейтингу 2023 року з 43 мільйонами гривень – Володимир Осіпов: на 40 мільйонів йому повернули позику й 3,8 мільйона гривень він отримав, продавши Land Rover. У 2022 році депутат отримав 50,5 мільйонів гривень доходу.

Наступною у рейтингу з 41 мільйоном гривень — депутатка Алла Гінак. У 2023 році її дохід від бізнесу склав 39,9 мільйона і 1,3 вона отримала від продажу Volkswagen Multivan. Цікаво, що на момент придбання, автівка коштувала 75 тисяч гривень. У 2022 році дохід депутатки склав 23,7 мільйона гривень.

На третій сходинці з 33 мільйонами гривень – Іван Фурсін. Цю суму депутат отримав, продавши цінні папери й корпоративні права. У 2022 році дохід обранця склав 11 тисяч гривень. 

Передостанню сходинку з 20 мільйонами гривень зайняв Віктор Андрєєнков. Майже вся сума – це дивіденди від власного підприємства "Крістал гласс". У 2022 році дохід депутата був 31,5 мільйона гривень.

І на п’ятій сходинці з 19 мільйонами гривень – Олег Кутателадзе. Загалом це дивіденди та заробітна плата обранця. У 2022 році дохід депутата склав 111 мільйонів гривень – дивіденди в рази були більшими. Наприклад, у 2022 році Кутателадзе отримав 58 мільйонів від Хік Менеджмент ЛТД (Кіпр), а у 2023 році дивіденди від цієї фірми склали лише 2 мільйони.

Нічого не заробили у 2023 році депутати Таміла Афанасьєва, Олег Капсамун, Олег Каптур, Февзі Мамутов, Андрій Нікул, Олександр Проваренко

Депутати й активи 

На першій сходинці зі 137 мільйонами гривень розмістилась родина Круків. В самого депутата 60,8 мільйона гривень, а в дружини – 76,2. У 2022 році активи родини складали 94,3 мільйона гривень.

На другій сходинці, до речі, як і минулого року, родина Осіпових. На двох у подружжя 130 мільйонів гривень. У 2022 році активи родини складали 98,1 мільйона гривень.  

А ось лідер минулорічного рейтингу — родина Кутателадзе — опинилася на третій сходинці зі 101 мільйоном гривень: 86,7 мільйона в самого депутата й 14,3 - у дружини. У 2022 році в депутата було 199,4 мільйона гривень, а в дружини -  37,4 мільйона. В декларації за 2023 рік не вказано, куди ділись 135 мільйонів гривень заощаджень. Адже ані нової нерухомості, ані нової автівки або коштовності подружжя не купувало. 

Іван Фурсін на передостанній сходинці найзаощадливіших. У депутата 86 мільйонів гривень: 85 мільйона заощадив він сам і один мільйон накопичила дружина обранця. Активи Фурсіна у 2023 році не дуже відрізняються від 2022. Тоді він зберігав 85,4 мільйона гривень. 

І на останній сходинці з 61 мільйоном гривень — Сергій Біб. Сам депутат зберігає 1,2 мільйона гривень, а 60 мільйонів позичив третій особі. У 2022 році активи депутата були майже такі самі: сума позики не змінилась, а депутат зберігав 749 тисяч гривень.

Не мають заощаджень Андрій Аносов, Микола Біб, Олександр Денисенко, Олексій Ігнатьков, Олексій Кобильніков, Іван Орлов, Олександр Проваренко, Євген Філонов, Тетяна Чистякова, Юлія Шестакова.

Депутати й житло

Житловий рейтинг 2023 року не дуже відрізняється від 2022-го. Його посіли Олег Кутателадзе, Сергій Червяков, Алла Гінак, Вадим Теплицький та Сергій Гриневецький. 

У Кутателадзе, точніше, у його дружини - 29 тисяч 266 квадратних метрів житлової площі. Жінка так само має дев’ять дач у Коблевому, дев’ять будинків у Воронівці, один будинок в Одесі й у співвласності з чоловіком — будинок в Іспанії. У депутата є також будинок в Одесі. На двох в них 30 тисяч квадратів житла.

Червяков так само має садибу у селі Велика Балка Нерубайської громади площею 2 тисячі 114 квадратних метрів, квартири та будинок в Одесі. На двох з дружиною в них 2 тисячі 487 квадратних метрів нерухомості. 

У Гінак — дача у Фонтанці площею 1026 квадратного метра. 

А в родині Теплицького — так само п’ять власних квартир депутата й одна у співвласності в Одесі. У власності його дітей - по 70,65 квадратного метра квартири в Одесі, яку вони поділяють разом з матір'ю. Разом у них 877,80 квадратів житлової площі. 

Загальна площа квадратних метрів житла змінилась лише у родині Гриневецьких: у дружини депутата було два будинки в Одесі та в Роздільній, залишився один, площею понад 835 квадратних метрів в Одесі.

Жодного квадратного метра житлової площі не мають родини Андрія Бабенка, Олександра Барського, Андрія Буяновського, Валентина Волканова, Руслана Грекова, Олексія Ігнатькова, Олега Каптура, Семена Коржа, Сергія Митрофанського, Олександра Проваренка, Веніаміна Унгуряна, Февзі Мамутова, Валерія Дєордієва, Василя Шкрябая, Олександра Маланюка, Володимира Щербини, Сергія Біба.

Депутати й нежитлова нерухомість 

У цьому рейтингу також без суттєвих змін: в Олександра Маланюка - нежитлової нерухомості на 9 тисяч 471 квадратний метр, а в Ігоря Капітана - 5 тисяч 757 квадратних метрів. У першого – це нежитлові приміщення та комплекси, у другого – магазини, адмінбудівля, виробничі приміщення, та у матері депутата база відпочинку у селі Приморське Вилківської громади.

У Кутателадзе - 5 тисяч 353 квадратних метрів комерційної нерухомості: кілька машиномісць та офісів у нього самого в Одесі, магазин, дві бази відпочинку (одна у власності, одна у співвласності) у Коблевому, пункт прокату човнів у Коблевому – в дружини. 

Депутат Олег Казимиров декларує виробничо-складські будівлі з адміністративно-побутовими приміщеннями площею 4 тисяч 964 квадратних метрів. Однак вказує, що вони у співвласності з приватним підприємством "Авто-Гранд". Тобто офіційно йому належать 2 тисячі 482 квадратних метрів цієї споруди. Однак "Авто-Гранд" – це його власне підприємство. Тому він і не на останній сходинці.

А Валентин Скалозуб має кілька будівель у Білгороді-Дністровському та в Шабівській громаді на 4 тисячі 315 квадратів.

Депутати й земля 

Не змінився і рейтинг депутатів-землевласників. Найбільше землі все так само має Олександр Маланюк. У нього 80 ділянок площею 162 гектари. У декларації 2022 року він забув вказати одну ділянку площею до одного гектара. Тож минулого рейтингу було вказано, що депутат володіє 79 ділянками або ж 161,1 гектаром.

В Олега Казимирова трохи менше – 122,06 гектари землі, або 51 ділянка.

Олег Кутателадзе посідає третю сходинку серед депутатів-землевласників зі 106,3 гектарами землі. Точніше, земля належить дружині депутата, яка є власницею майже усіх гектарів, тоді як у депутата — лише 0,0857 гектара.

Депутат Сергій Паращенко має 99 гектарів, а в Олександра Денисенка – 94 гектари.

Депутати й транспорт

У цьому розділі розподіл депутатів трохи змінився порівняно з попереднім. На першій сходинці — Ігор Капітан з 14 транспортними засобами. На двох з дружиною в нього 5 автівок, 2 мотоцикли, 4 вантажівки й 3 причепи. У 2022 році в них було 13 транспортних засобів. Минулого року родина депутата продала автівку й придбала мотоцикл BMW R 1250GS Adventure та автівку Toyota Land Cruiser.

На другій сходинці з 12 транспортними засобами — Князь Хачатрян. Депутат має 8 вантажівок, 2 причепи, 2 напівпричепи.

На третій сходинці з 10 транспортними засобами — Олег Капсамун та Олександр Денисенко.

Й на останній сходинці — Олександр Маланюк. Адже в депутата 7 транспортних засобів: 3 автівки, 3 причепи й вантажівка.

Біткоіни, золото й сонячні панелі

З коштовностей депутати декларують годинники, одяг, сумки, ювелірні прикраси, ікони і картини. 

А от, наприклад, Микита Кузькевич задекларував ще й свої та дружини біткоіни. Криптовалюти в них, як і у 2022 році, на 80 мільйонів гривень. 

Сергій Гриневецький вказав, що має злитки золота на один мільйон гривень та коштовний меблевий гарнітур.

Володимир Осіпов та Сергій Паращенко, крім іншого, вказали, що мають коштовний телефон Vertu. 

А Юрій Басюк задекларував 66 сонячні панелі та обладнання до них вартістю 399 тисяч гривень.

Як і минулого разу, декларації не подали депутати від Партії Шарія Яна Фрейман й В’ячеслав Ширма, а також представник "ОПЗЖ" Олексій Ігнатьков, який достроково склав повноваження.

Ще один представник Партії Шарія Олександр Проваренко декларацію за 2023 рік подав, але, як і декларація за 2022 рік, вона була за всіма пунктами нульова.

Читайте також: Нерухомість за кордоном, зброя та ікони: що задекларували торік обранці Одеської міськради

Олеся Ланцман