Фірма крадія алкоголю освоює мільйонні підряди на відбудові Херсонщини

14 червня 2024 р. 11:09

Фірма крадія алкоголю освоює мільйонні підряди на відбудові Херсонщини

Фото: Facebook

10 червня Великоолександрівська селищна рада Херсонської області уклала три прямі договори на ремонт індивідуальних житлових будинків у селі Старосілля, зруйнованих внаслідок збройної агресії рф. Сукупна вартість робіт складе майже 1 мільйон гривень, повідомляє ЦПР.
 


Три прямі договори між ТОВ "Будівництво та відновлення" та Великоолександрівською селищною радою. Джерело: youcontrol.com.ua

Підрядником на об’єктах стало ТОВ "Будівництво та відновлення" з Дніпра, створене півтора року тому. Протягом останніх десяти місяців цій фірмі без проведення процедури публічних закупівель від Великоолександрівської селищної ради дісталося близько 5,4 мільйонів гривень.

Згідно з даними державного реєстру, директором і одноосібним власником ТОВ "Будівництво та відновлення" є мешканець Дніпра Юрій Ляхович. Під час реєстрації юридичної особи він зазначив статутний капітал у розмірі 400 тисяч гривень і місце реєстрації в Дніпрі. 

Документація ані підприємства, ані його керівника не опублікована у жодному з тендерів, але в реквізитах до договорів указаний індивідуальний податковий номер Ляховича.


Реквізити ТОВ "Будівництво та відновлення". Джерело: prozorro.gov.ua

Утім, у минулорічних оголошеннях про публічні закупівлі Інспекції з питань благоустрою Дніпровської міської ради можна знайти скан-копії ID-картки та ІПН власника і директора цього ТОВ. 


ID-картка Юрія Ляховича. Джерело: prozorro.gov.ua

Цікаво, що у власноруч завіреній копії індивідуального податкового номеру Ляховича вказані зовсім інші цифри.


Індивідуальний податковий номер Юрія Ляховича. Джерело: prozorro.gov.ua

Пошук у системі YouControl видає багато цікавої інформації про особу. Водночас під час запиту за номером, указаним у договорах з селищною радою, з’являється повідомлення, що такого ІПН не існує.

Відповідно до даних судового реєстру, влітку 2018 року Юрій Ляхович у Дніпрі на Катеринославському бульварі вчинив дії, кваліфіковані патрульними як дрібне хуліганство. Проте Жовтневий районний суд закрив провадження у справі у зв’язку із завершенням строків притягнення до відповідальності.

Буквально через декілька місяців Юрій Ляхович, майбутній власник фірми зі статутним капіталом у 400 тисяч гривень, украв півлітрову пляшку лікеру "Єгермейстер" у магазині "АТБ". Журналісти з’ясували, що цей супермаркет розташований на відстані близько одного кілометра від будинку чоловіка.


Відстань між "АТБ" і місцем проживання Юрія Ляховича у Дніпрі. Джерело: litsa.com

У результаті Ленінський районний суд засудив його до позбавлення волі на 1 рік з іспитовим терміном такої ж тривалості. Через рік цей же суд звільнив Юрія Ляховича від покарання у зв`язку із закінченням іспитового строку.

Варто додати, що на Херсонщині ТОВ "Будівництво та відновлення" отримувало підряди без конкуренції й в іншій селищній раді – Високопільській, а також у її комунальному закладі – краєзнавчому музеї. Наприкінці грудня минулого року сторони уклали три договори на загальну суму майже 3 мільйони гривень.

Раніше ЦПР повідомляв, що укриття в Херсоні ремонтує фірма фігуранта кримінальної справи.

Андрій Соков