Гауляйтер Голої Пристані отримав десять років ув’язнення заочно

12 серпня 2023 р. 14:43

Гауляйтер Голої Пристані отримав десять років ув’язнення заочно

Фото з пабліків окупантів

Суд визнав призначеного окупантами гауляйтера міста Гола Пристань Херсонської області винним у колабораціонізмі та засудив до десять років позбавлення волі. Судовий процес проходив заочно, адже обвинувачений перебуває на тимчасово окупованій території України.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, засуджений – Геннадій Недялков. Він – підприємець з Херсона. Як ідеться у системі Youcontrol, є засновником низки підприємств з виробництва і торгівлі м’ясом. Безуспішно намагався стати депутатом від партії "Відродження" та руху "Народний контроль" політика Дмитра Добродомова.  

Як йдеться у вироку Теплодарського міськсуду Одеської області від 2 серпня, після окупації російськими військами Голої Пристані на початку 2022 року, Недялков обійняв посаду так званого голови "військово-цивільної адміністрації".

Читайте також: Мешканка Снігурівки, яка очолила апарат адміністрації окупантів, отримала п'ять років ув’язнення

Він незаконно призначав керівників громад, організовував освітній процес, пропагував співпрацю з окупантами, примушував працівників комунальних установ до роботи на росіян.  

Серед доказів, які слідство надало суду – пости і відео в telegram, у яких зафіксовано діяльність Недялкова, як "голови" ВЦА. Наприклад, в одному з таких дописів йшлося, що він оформив російський паспорт. При цьому він вказав: "Поздравляем всех жителей района с этим знаменательным днем. Мы очень рады, видеть поддержку людей и очереди на получение российского гражданства. Это очень важный шаг на пути в Наше светлое будущее".

Проведена слідством експертиза встановила, що на відео і фото, які фігурували в мережі, саме Недялков.

П’ятеро свідків, які жили в Голій Пристані, але виїхали після окупації, підтвердили, що обвинувачений співпрацював з окупантами і займав "посаду" голови ВЦА. Один з них – лікар Голопристанської міськлікарні, засвідчив, що Недялков схиляв його до роботи на окупантів, при цьому називав себе керівником так званої ВЦА. Керівниця Голопристанської міської військової адміністрації розповіла у суді, що обвинувачений приїздив до неї додому, погрожував і вимагав співпрацювати й залучати до цього інших людей.

У підсумку суд визнав Геннадія Недялкова винним за ч. 5 ст. 111-1 ККУ, а саме у зайнятті організаційно-розпорядчої посади в окупаційному органі влади. Суд призначив йому десять років позбавлення волі та 15 років заборони обіймати владні посади. Його майно підлягає конфіскації. А саме: квартира і будинок у Херсоні, вантажівка, фургон та легковик Chevrolet Aveo 2006 р.в.

Відбувати покарання він буде після фактичного затримання.

Читайте також: В Одесі тік-токерка, яка просила росію бомбити українців, відбулася забороною працювати у владі

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.