ГУР ідентифікувало російських пілотів, які дислокуються в Енгельсі: вони запустили ракету в одеський ЖК "Тірас"

14 травня 2024 р. 10:09

ГУР ідентифікувало російських пілотів, які дислокуються в Енгельсі: вони запустили ракету в одеський ЖК "Тірас"

Фото: скрін з відео ДСНС

Оперативники та аналітики ГУР Міністерства оборони України ідентифікували особовий склад управління та командування підрозділів 22-ї важкої бомбардувальної авіаційної дивізії командування дальньої авіації військово-повітряних сил військово-космічних сил зс рф (в/ч 06987, аеродром базування "Енґельс", Саратовська область), причетних до ракетних ударів по цивільній інфраструктурі України.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки

"Саме ці льотчики є відповідальними за численні жертви і руйнування в Україні внаслідок злочинного ракетного терору, який вони проводять з території рф", - зазначають у розвідці. 

Раніше ЦПР зняв фільм-розслідування "Хто вбив людей у ЖК "Тірас", де персоналізував тих, хто може бути причетним до смертельної атаки по мирному населенню Одеси.

Ми зазначали, що саме аеродром в Енгельсі, який знаходиться за 600 кілометрів від українського кордону, є місцем дислокації стратегічних літаків Ту-160 і Ту-95. І саме пілоти цих літаків майже весь 2022-й рік обстрілювали Україну зі стратегічної авіації з регіону Каспійського моря. А до того – Сирію. В ЖК "Тірас" влучила ракета, випущена військовими, що дислокуються в Енгельсі.

ГУР опублікував список понад 30 ідентифікованих російських військових. Зазначимо, що серед них є ті, про яких вже писав ЦПР та надавав фото й адреси. Це командир 22 авіаційної дивізії, полковник Микола Варпахович, заступник начальника штабу дивізії Микола Папікян та командир Ту-95 Олексій Печкарьов.

Нагадаємо, що у грудні 2022 року для російської стратегічної авіації сталась вельми неприємна подія: якісь невідомі безпілотні апарати здійснили дві атаки – 5-го і 26-го грудня відповідно - на аеродром у місті Енгельс, пошкодивши літаки та знищивши декількох російських військових. 

29 грудня відбулась церемонія прощання з ліквідованими російськими військовими. На фото видно три труни. Російські ЗМІ опублікували імена загиблих - це майор Андрій Воронов і старші лейтенанти Максим Ануфрієнко і Олександр Пампухін. Усі вони мали відношення до технічного персоналу обслуговування літаків. У новині вказано, що церемонію відвідав, зокрема, Микола Варпахович. На порталі НАЗК значиться, що Варпаховича внесли до санкційних списків як того, хто безпосередньо брав участь у незаконному вторгненні на територію України. До речі, він керував саме літаками Ту-95 МС. 17 червня 2023 року Служба безпеки України оголосила Варпаховичу підозру за ведення агресивної війни, порушення законів і звичаїв війни тощо.

Читайте також: "Сожалеем": військовий рф, який підвішував ракету до літака, прокоментував вбивство в ЖК "Тірас"

В свою чергу начальник бойової підготовки авіаційної дивізії в Енгельсі Олексій Печкарьов у 2022 році "промивав мізки" молоді на концерті "своих не бросаем". Печкарьов розповідав про необхідність проведення "сво", щоб "знищити нацизм". Напевно, осередком нацистів в Одесі був саме житловий будинок "Тірас", де, серед інших, загинула тримісячна дівчинка.

Нагадаємо, в росії розстріляли пілота Ту-95, вірогідно причетного до обстрілу одеського ЖК "Тірас".

Зазначимо, що за інформацією ГУР, особовий склад дивізії безпосередньо причетний до планування, організації та здійснення обстрілів території України не тільки Х-555, як це сталося в Одесі, але й Х-22 - у Сергіївці

Нагадаємо, вночі 1 липня 2022 року російські війська обстріляли Сергіївку - невеличке курортне селище на березі Чорного моря. Три ракети Х-22 подолали відстань від місця пусків до цілі всього за декілька хвилин. У результаті – повністю знищена база відпочинку "Годжі" і значних руйнувань зазнав дев’ятиповерховий житловий будинок. А найстрашніше – десятки загиблих і постраждалих цивільних.

ЦПР знімав фільм про цей теракт та розслідував, хто стоїть за злочином російських військових.

Олена Чернишова