Іронія долі: патріарх Кирило "співчуває" через обстріли рф одеському священнику з роспаспортом

02 серпня 2023 р. 10:23

Іронія долі: патріарх Кирило "співчуває" через обстріли рф одеському священнику з роспаспортом

Фото: Св'ято-Іллінський чоловічий монастир

Після руйнування Одеського Спасо-Преображенського собору під час атаки росіян, намісник Свято-Іллінського чоловічого монастиря УПЦ (МП) архієпископ Арцизький Віктор засудив кліриків РПЦ, які "освячують і благословляють танки та ракети, які бомблять мирні міста". У відповідь очільник Моспатріархату вказав на "різкий і вкрай зухвалий тон звернення", а також що "виступає на підтримку стражденної Української Православної Церкви".

Про це повідомляє ЦПР.

23 липня Арцизький архієпископ  Віктор (Владислав Биков) звернувся до російського патріарха Кирилла (Владимир Гундяєв), де зазначив, що під його благословенням "воїнство росії робить безчинство і відверту війну на суверенній території Української Держави".

"На величезне розчарування, на останній Архієрейській нараді в Москві, ви жодного слова не сказали про те, що потрібно припинити цю каїнову війну. Припинити ці вбивства та руйнування мирних міст та сіл! Припинити кровопролиття! Ваші єпископи та священики освячують і благословляють танки та ракети, які бомбять наші мирні міста… Через особисті амбіції ви втратили Українську Православну Церкву та інші Церкви в країнах святої Русі", - зазначив священник.

Він нагадав, що протоієрей Андрій Новіков, який втік з Одеської єпархії до Москви, нічого не робить, щоб  "підтримати своїх братів". 

Як писав ЦПР, Новіков з 2002 року працював секретарем Одеського єпархіального управління. В минулому році, вже після початку повномасштабного вторгнення він дав пропагандистське інтерв’ю, в якому назвав Україну проєктом, створеним для послаблення росії, розповів про те, що українські захисники "прикриваються мирними жителями як живим щитом", порівнявши ЗСУ із терористичною організацією ІДІЛ, тощо. 

Читайте також: Таємні агенти путіна: як деякі одеські священники московського патріархату наближали війну в Україну

При цьому він зазначив, що в Україні є багато священників і вірян, які "не хочуть слідувати подібним настроям", тобто все ще підтримують росію і продовжують згадувати московського патріарха Кирила в молитвах. 

Яке ставлення Одеської єпархії УПЦ до Новікова зараз, невідомо - це питання у своїй відповіді на наш запит вони проігнорували.

В кінці звернення настоятель Свято-Іллінського монастиря попросив російського патріарха зупинитися: "Кожна ракета, яка сьогодні прилітає на територію України, сприймається її мешканцями як ваше благословення своїм чадам".

У відповідь патріарх Кирило нагадав, що "освячував" Одеський Спасо-Преображенський собор у 2010 році. 

"Водночас висловлені Вами звинувачення і закиди, звернені до мене і моїх побратимів, які брали участь в Архієрейській нараді, видаються, м’яко кажучи, необґрунтованими і несправедливими", - вважає патріарх.

Він закинув одеському клірику в русі російської пропаганди, що "руйнування храмів, загибель і страждання мирного населення почалися дев’ять років тому на Донбасі" і "відтоді вся повнота Руської Церкви молиться і за кожного загиблого, і за тих, хто втратив під час конфлікту рідних і близьких, і за тих, хто залишився без даху над головою".

Читайте також: "Сожалеем": військовий рф, який підвішував ракету до літака, прокоментував вбивство в ЖК "Тірас"

Кирило також заявив, що "виступає на підтримку стражденної Української Православної Церкви", але "всім нам необхідно "носити тягарі один одного" (Гал. 6:2), "чинити обережно, не як нерозумні, а як мудрі, … бо дні лукаві" (Еф. 5:15-16) – і не давати "приводу тим, хто шукає приводу" (2 Кор. 11:11)". 

Але іронія долі в тому, що саме намісник одеського монастиря Владислав Биков, який звернувся до патріарха, а той йому відповів, мав російський паспорт, через який Державна міграційна служба скасувала рішення про набуття українського громадянства.  

Раніше ЦПР писав, що священник з паспортом рф керує монастирем у центрі Одеси.