Священник з паспортом рф керує монастирем у центрі Одеси

06 липня 2023 р. 13:13

Священник з паспортом рф керує монастирем у центрі Одеси

Владислав Биков (посередині). Фото з відкритих джерел

Через наявність російського паспорту Державна міграційна служба скасувала рішення про набуття українського громадянства наміснику Свято-Іллінського чоловічого монастиря УПЦ (МП), який знаходиться на Пушкінській в Одесі, Владиславу Бикову. Він намагався оскаржити це рішення, але суд відмовив. ЦПР дізнався, що священник з паспортом рф досі працює в штаті Одеської єпархії московського патріархату.

П'ятий апеляційний адміністративний суд 23 травня 2023 року відкрив провадження по скарзі Владислава Бикова на рішення Одеського окружного адмінсуду, яке винесли у березні поточного року. 

Священник намагався відмінити рішення Державної  міграційної  служби України "Про скасування рішення Управління міграційної служби у Вінницькій області №6984 від 17.06.2014р. про набуття громадянства України за територіальним походженням", прийнятого відомством 27 грудня 2022 року. Справа в тому, що Биков отримав паспорт України та документ для виїзду за кордон саме в Вінницькій області.

У ході судового процесу з'ясувалось, що підставою скасування громадянства стала наявність у Бикова громадянства рф, яке він набув добровільно, й підтримка держави-агресора. Одеський священник вказав, "що зазначені твердження є хибними, безпідставними та абсолютно не відповідають дійсності". Биков наголосив, що подавав декларацію про відмову від громадянства російської федерації, після чого й отримав паспорт громадянина України у 2014 році.


Свято-Іллінський чоловічий монастир. Фото: ЦПР

Крім цього він заявив, що "неодноразово намагався здати паспорт рф у консульстві рф, але відповідь письмово не отримав, тому паспорт громадянина рф знищив шляхом спалення". Також, за його словами, з моменту отримання громадянства України він не користувався паспортом російської федерації, не перетинав кордон України на його підставі, "оскільки вважає себе українцем за національністю та етнічним походженням,  що  він з  невимовною повагою ставиться до України як держави, і з 2000-го року постійно працює на благо України, яку вважає своєю батьківщиною".

Але суд відмовив Владиславу Бикову, зокрема тому, що той не здав паспорт громадянина рф, чим порушив взяті на себе зобов'язання при набутті українського громадянства. Паспорт російської федерації Биков отримав у Тамбові у 2003 році. 

На офіційному сайті Одеської єпархії Биков досі значиться не тільки намісником одеського монастиря, але й Арцизьким єпископом.

Цю ж інформацію нам також підтвердили в самому монастирі. На питання служительці, чи відомо їй, що в Бикова є російське громадянство, вона відповіла, що "нічого про це не знає". 

Варто також зазначити, що Владислав Биков у 2017 році потрапив у фокус митної служби, коли, проходячи через контроль в одеському аеропорту на літак до Варшави, провозив незадекларовані 10 тисяч євро й тисячу доларів. Ця сума перевищує встановлені законодавством України обмеження для переміщення через митний кордон по так званому зеленому коридору. Передбачена санкція за це правопорушення – зокрема конфіскація "надлишкової" валюти, а саме тисячі доларів. Тим не менш, Малиновський районний суд Одеси присудив Бикову лише штраф у 1,7 тисяч гривень і вирішив не конфісковувати вилучену готівку.  

Якось коментувати діяльність священника Бикова в Одеській єпархії УПЦ де-факто відмовились.

Читайте повне розслідування ЦПР: "Таємні агенти путіна: як деякі одеські священники московського патріархату наближали війну в Україні".