За викрадення в'язнів судитимуть ексзаступника голови колонії в Херсоні

22 березня 2024 р. 15:35

За викрадення в'язнів судитимуть ексзаступника голови колонії в Херсоні

Фото: Нацполіція

Експосадовцю управління виконання покарань на Херсонщині заочно повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Про це повідомили в відділі комунікації поліції Херсонської області. 

Як уточнюють ЗМІ, йдеться про Олексія Арнаутова, якому у жовтні 2022-го ДБР повідомила про підозру у колабораціонізмі за співпрацю з росіянами, а у СБУ казали, що він займається репресіями та фабрикуванням "доказів" проти українців в окупації. 

Нова підозра стосується подій жовтня 2022-го, коли Арнаутов міг забезпечити примусове переміщення в’язнів із Херсона на окуповану лівобережну частину області до Голопристанської виправної колонії. Якщо суд визнає Арнаутова винним, то він може отримати позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

"Фігурант у жовтні 2022 року забезпечив примусове переміщення засуджених із виправного закладу Херсона на лівобережну частину області до Голопристанської виправної колонії. А невдовзі псевдопосадовець надав вказівки та проконтролював їх виконання підлеглими працівниками щодо примусового переміщення понад 1500 засуджених на п’яти російських "спеціальних автомобілях для перевезення підозрюваних і обвинувачених" до виправних закладів, що розташовані на тимчасово окупованих територіях України та території рф", - зазначили в поліції.

Раніше керівник Арнаутова, ексначальник ДУ "Північна виправна колонія №90" Євген Соболєв отримав довічне за держзраду (ч. 2 ст. 111 КК України) у Малиновському райсуді в Одесі. Кримінальне провадження розглядалось у спеціальному провадженні (in absentia) - за відсутністю обвинуваченого. 

Під час судових дебатів сторона обвинувачення просила суд визнати громадянина винним та призначити відповідне покарання в межах санкцій осудних статей, а саме у виді довічного позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Сторона захисту відзначила, що винуватість її підзахисного у вчиненні інкримінуємого йому злочину, на її думку, не доведена допустимими, належними та переконливими доказами поза розумним сумнівом та просила суд постановити виправдувальний вирок у відношенні обвинуваченого по пред’явленому йому обвинуваченню.

Оцінивши докази, які були подані сторонами кримінального провадження, суд дійшов висновку про винуватість громадянина у скоєнні кримінального правопорушення та призначив йому покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавив обвинуваченого спеціального звання - "майор внутрішньої служби".

В суді зазначили, що чоловік, обіймаючи посаду начальника ДУ "Північна виправна колонія №90", "вирішив сприяти підривній діяльності рф у період воєнного стану, а саме: забезпечував безперешкодний доступ на територію виправної колонії спецтехніки та вантажівок окупантів, які доставляли харчові продукти, спорядження та товари російського виробництва для окупаційних військ, надавав вказівки засудженим знищувати з товарів маркування російських виробників для подальшої реалізації продуктів у Херсон та область, сприяв окупаційним військам у проведенні силами засуджених ремонту військової техніки, надавав місця для проживання та відпочинку російським військам у кімнатах тривалих побачень та інших приміщеннях установи, а у медичному відділенні сприяв наданню військовослужбовцям рф медичного забезпечення та лікування".

Як раніше писав Центр публічних розслідувань, неабияку роль в викраденні в’язнів зі Снігурівської колонії на Миколаївщині відіграв колишній начальник виправної колонії №90 Євген Соболєв. Колаборант зголосився очолити пенітенціарну систему при окупаційній владі на Херсонщині. 

Саме він, за матеріалами слідства, причетний до депортації українських засуджених і, можливо, охоронця з Центрального Ярослава Пуківського на окуповані території та у рф. Підозру колаборант отримав ще у травні 2022 року. А в липні 23-го щодо Соболєва правоохоронці завершили розслідування

За даними сайту Миротворець, Євген Соболєв 1985 року народження зареєстрований за адресою Нова Каховка, вулиця Горького, 13, квартира 76. Станом на зараз населений пункт поки що перебуває під контролем окупантів. Минулого року в Херсоні підірвали автівку, в якій знаходився Соболєв. Внаслідок вибуху колаборант отримав поранення.

Раніше в росії розстріляли пілота Ту-95, вірогідно причетного до обстрілу одеського ЖК "Тірас".

Ната Чернецька