"Керівник" департаменту в окупаційній владі Херсона отримав п'ять років тюрми

14 вересня 2023 р. 11:33

"Керівник" департаменту в окупаційній владі Херсона отримав п'ять років тюрми

Фото: СБУ

"Чиновник" окупаційного "міністерства" сільського господарства Херсонської області отримав п'ять років позбавлення волі за колабораціонізм.

Як стало відомо Харківському антикорупційному центру з порталу "Судова влада", засуджений – Віталій Олександрович Кучерук.

Він обійняв посаду "начальника" Департаменту харчової промисловості та реалізації інвестиційних проектів так званого "Міністерства сільського господарства та рибальства Херсонської області". Чоловік організовував роботу свого "департаменту" і збирав відомості про сільгосппідприємства, які залишились на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Кучерук уклав із прокуратурою угоду про визнання винуватості. 1 вересня 2023 року Херсонський міський суд затвердив цю угоду і визнав обвинуваченого винним за ч. 5 ст. 111-1 ККУ, тобто у зайнятті посади в окупаційній владі. Йому присудили п'ять років позбавлення волі без конфіскації майна і на десять років заборонили обіймати керівні посади в органах влади.

Віталій Кучерук мешкав у Херсоні. За даними аналітичної системи Youcontrol, у 2015 році він безуспішно балотувався до Херсонської облради від партії "Відродження". Натомість зміг потрапити до Високопільської райради від цієї політсили у 2015 та 2020 роках. Також очолював районну організацію "Партії регіонів" у Високопіллі та до 2014 року був очільником Високопільської РДА.

В СБУ повідомили, що Кучерук разом із сином планував втечу після деокупації Херсона, втім їх затримали раніше.


Фото: СБУ

Його сину інкримінують коригування обстрілів та злив росіянам інформації про позиції ЗСУ. Як пише сайт "Міст", Олександр Кучерук був діджеєм у Білозерці й співпрацював з окупантами. За даними видання, дружина старшого Кучерука під час окупації працювала у поліклініці.

Читайте також: В Одесі тік-токерка, яка просила росію бомбити українців, відбулася забороною працювати у владі

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.