Навіть після скандалу ціни на їжу для ЗСУ в Міноборони залишились завищеними

17 березня 2023 р. 20:34

Навіть після скандалу ціни на їжу для ЗСУ в Міноборони залишились завищеними

Фото: armyinform

Навіть після "яєчного" скандалу щодо закупівель Міноборони для військовослужбовців, постачальники виправдовують завищені ціни тим, що змушені возити продукти до регіонів, де ведуться обстріли.

Журналісти "Схем" отримали доступ до всіх річних контрактів на постачання продуктів для армії, які Міністерство оборони уклало у грудні 2022 року. 

Після скандалу їх замінили на короткострокові тримісячні угоди зі значно нижчими цінами, але маржа постачальників залишається високою.

  • У грудневих контрактах постачальники заклали ціну від 17,7 до 27 гривень за кілограм картоплі. Після скандалу деякі фірми знизили ціну до 12,6 грн/кг, а деякі залишили без змін. Самі ж постачальники купували картоплю по 7,6—10,8 грн/кг. 

  • З яблуками також є різниця між закупівельною і продажною ціною.

  • Капусту навіть після зниження цін армії продають по 16,2—26,2 грн/кг, хоча постачальники купували по 8,5—14,4 грн/кг.

  • Яйця закуповують за ціною від 5,4 до 6,3 гривні за штуку, а продають по 8— 9. 

В Міноборони пояснюють, що ціна постачальників на послугу містить додаткові ризики.

"Якщо, умовно, 100 кг яблук чи картоплі зіпсувалися, згнили, у склад влучив ворожий снаряд і всі продукти були знищені — постачальник заміщує всю кількість продуктів без отримання додаткової оплати", — зазначили військові.

Раніше у Міністерстві оборони України створили Департамент з питань запобігання та виявлення корупції.

До превентивних заходів поширення хабарництва можуть долучитися всі охочі, повідомили в відомстві

"Особи, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції, перебувають під захистом держави",  - запевнили в Міноборони.

Повідомлення про корупцію можна подати таким чином:

1. Спеціальна телефонна лінія, за якою приймаються повідомлення про корупційне правопорушення: +38(044)271-39-86.

Режим роботи: понеділок — четвер, з 9:00 до 18:00, п’ятниця: з 9:00 до 16:45 з щоденною перервою з 13:00 до 13:45. 

 Автовідповідач працює: понеділок — п’ятниця з 18:00 до 9:00, а також цілодобово у неробочі дні.

2. Електронна поштова скринька: uzvk_mou@post.mil.gov.ua.

3. Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України — www.mil.gov.ua, рубрика "Не будь байдужим — повідом про корупцію".

4. Поштова адреса: Повітрофлотський проспект, 6, Київ-168, 03168 або скринька "Для кореспонденції" на бюро перепусток Міністерства оборони України. У разі направлення повідомлення поштою або у скриньку у ньому слід робити позначку такого змісту: "Про корупцію".

5. Особистий прийом громадян начальником Департаменту з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства оборони України проводиться щосереди з 10:00 до 13:00, запис за телефоном (044) 454-44-21.

6. Заповнення on-line форми.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков прокоментував інформацію видання "Дзеркало тижня" щодо завищених цін при підписанні угоди на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Зокрема, Олексій Резніков наголосив, що Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів. Оборонне відомство купує комплексну послугу з забезпечення харчування. Тобто доставлення певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках – і приготування їжі.

Окрему увагу викликає пояснення міністра щодо цін на яйця для військовослужбовців.

Поясню на яйцях. Коли народні депутати будуть порівнювати ціни на курячі яйця у контрактах з різними постачальниками, вони побачать, що у 7 постачальників ціна коливається у діапазоні між 80 грн до 90,6 грн за десяток. Порівняйте з ціною у супермаркетах зараз. Підкреслю – це стала ціна на весь 2023 рік з умовою доставлення у Львів чи під Бахмут.
Лише в документі, оприлюдненому у ЗМІ, вказано аномальну ціну, яку сприйняли як 17 грн за штуку. На чому збудували теорію змови.
Насправді це – звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник.
Яйця – єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки.

Міністр оборони України Олексій Резніков

Нагадаємо, що у матеріалі "Дзеркало тижня" "Тилові пацюки Міноборони під час війни "пиляють" на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя" йшлося, що Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку. Картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн. Куряче стегно замовили по 120 грн за кілограм, а в магазині — 80 грн.

23 січня НАБУ повідомило, що розпочало розслідування махінацій про неправомірну закупівлю продуктів Міністерством оборони ще до розголосу ЗМІ. Того ж дня Олексій Резніков виступив із спростуванням матеріалу ZN.UA.

Через закупівлі для армії три чиновники міністерства оборони отримали підозри, а Кабмін призначив двох нових заступників міністра оборони.