Конфіскат для ЗСУ. Як закарпатські митники передавали елітні авто, вантажівки та "металобрухт" на потреби армії

04 жовтня 2023 р. 13:33

Конфіскат для ЗСУ. Як закарпатські митники передавали елітні авто, вантажівки та "металобрухт" на потреби армії

Фотоколаж: Закарпаття Онлайн

Від самого початку війни військовим у зоні бойових дій потрібні необхідні автомобілі, які під постійними обстрілами фактично стають розхідним матеріалом. Автівки з певними системними параметрами (висока прохідність, дизельний двигун тощо) на фронті потребують постійно.

Видання "Закарпаття онлайн" провело власне розслідування, які саме авто передавали для ЗСУ закарпатські митники на початку повномасштабного вторгнення рф.

У перші місяці війни на Закарпатті та в сусідніх з Україною країнах Євросоюзу дуже швидко закінчились доступні за ціною вживані позашляховики та авто підвищеної прохідності. Волонтерам вдалося налагодити системну закупівлю авто з більш віддалених країн. 

Авто на потреби військовим, заарештовані в рамках кримінальних проваджень та вилучені у порушників адміністративного законодавства, передавала поліція. Також транспортні засоби передавали прокуратура і митники.

Однак, що це були за автівки, з якими технічними характеристиками та у якому стані і, найголовніше, чи передали найбільш придатні з них військовим – було невідомо.

Читайте також: Справу про махінації із землею на Одещині скерували до суду

Частина із переданих транспортних засобів була у несправному стані та потребувала ремонту, що під час брифінгів підтверджували як у Держмитслужбі, так і в Закарпатській військовій адміністрації. "На жаль, більша частина цих автомобілів є у несправному стані, але ми вже співпрацюємо з представниками бізнесу, які мають запчастини і надають нам допомогу. Наразі ми інспектуємо ці автомобілі щоб поставити їх й стрій", - коментував питання голова Закарпатської ОВА Віктор Микита під час брифінгу 10 березня минулого року.

Також, найбільш нові та коштовні з переданих автівок стали резервувати для себе державні органи – адміністрації, силові, терцентр тощо.

Конфісковані автівки на митницях Закарпаття, лютий-березень 2022 р. Фото: Закарпаття Онлайн

Із обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки до військових автівки мали потрапляти приблизно так. Частина, яка потребувала транспортний засіб, зверталась із заявою до терцентру, у якій вказувала авто з якими характеристиками потребує і у якій кількості. Терцентр мав розглянути заяву і знайти серед переданих автівок, які так і залишались на території митниць області, підходящу, яку звідти вилучали і актом передавали частині. Звідти автівка їхала у зону бойових дій. 

Однак, у реальності все відбувалося складніше. 

Наприклад, один із батальйонів Закарпаття тиждень "бився", щоб укомплектувати себе транспортом, бо обрав на митниці у Виноградові автівку, яку встигла зарезервувати для себе Закарпатська ОВА – Mercedes Benz Viano 2011 р.в. Автівка була без ключів, але в іншому – у придатному технічному стані. 

Читайте також: Після розслідування ЦПР оголошено підозру фігурантам справи про знищення особняка Гавсевича

Мікроавтобус військові отримали лише після розголосу, який, у підсумку, не минув безслідно для громадського правозахисника з Ужгорода Віталія Грегора – за кілька днів його, протиправно визнавши довідкою військово-лікарської комісії Ужгородського районного територіального центру комплектації та соціальної підтримки придатним, мобілізували.

Інфографіка: Закарпаття Онлайн

Найдорожчі серед інших переданих автівок – Skoda Super-B 2018 р.в. з оціночною вартістю 1,81 млн грн, Land Rover Range Rover 2013 р.в. за 1,68 млн грн, Lexus RX450H 2016 р.в. за 1,40 млн грн, вже згаданий Mercedes Benz Viano 2011 р.в. за 1,10 млн грн, BMW X-5 невідомого р.в. за 971 тис. грн мікроавтобус Mercedes Benz Sprinter 318 CDI також невідомого року випуску оціночною вартістю 862 тис. грн.

Наразі невідомо, скільки із переданих митницею до Закарпатського ТЦК і СП транспортних засобів були відправлені безпосередньо на потреби військових і були серед них згадані елітні автівки, або ж вони були кимось "заброньовані". Також не відомо, скільки ТЗ виявились у непридатному технічному стані і що з ними зробили. 

Читайте також: Одеських лікарів звинуватили в вимаганні грошей за безоплатну операцію

Журналісти відправили запит з цими питаннями до обласного терцентру і опублікують надану відповідь, коли вона надійде.