Миколаївська область третя за вартістю контрактів на ремонт та утримання доріг

08 грудня 2022 р. 16:16

Миколаївська область третя за вартістю контрактів на ремонт та утримання доріг

Фото: Миколаївський Центр журналістських розслідувань

Від 1 жовтня до 5 грудня Служба автодоріг (САД) у Миколаївській області підписала 12 договорів на експлуатаційне утримання доріг на загальну суму 634,9 млн грн. Ще 94,1 млн грн підрядникам виплатить "Агенція місцевих доріг" Миколаївської ОВА.

Усі контракти укладені без конкурсу та залучення електронної системи. В ProZorro наявні лише звіти про закупівлі, повідомляє Миколаївський Центр журналістських розслідувань.  

У жовтні-листопаді САД у Миколаївській області вийшла на третє місце серед інших Служб автодоріг України за обсягом укладених контрактів на ремонт та утримання державних автомобільних шляхів. 

Перше та друге місце серед усіх регіонів України посіли Харківська та Чернігівська області, де служби автодоріг підписали контрактів на 2 млрд 160 млн грн і 830,7 млн грн відповідно. На третьому місці із договорами, укладеними на 634,9 млн грн, опинилася Миколаївська область. 

Трохи менше - 563,2 млн грн - витратять у САД Полтавської області. Служби автодоріг Рівненької та Чернівецької областей замовили робіт на 442,4 млн грн і 424,7 млн грн відповідно. 

Служби автомобільних доріг Волинської, Закарпатської та Житомирської областей у вказаний період замовили дорожніх робіт на 167,9 млн грн, 147,3 млн грн і 126,9 млн грн відповідно. В Одеській області САД віддала контрактів на 109,2 млн грн. 

У решті регіонів України протягом жовтня-листопада служби автодоріг прозвітували у ProZorro про контракти менше, ніж на 100 млн грн кожна. Так, у Хмельницькій області на утримання і ремонт доріг витратять 98,4 млн грн, в Івано-Франківській – 88,3 млн грн, у Львівській – 86,3 млн грн. 

САД Дніпропетровської області віддає підрядникам 76,1 млн грн, Тернопільської – 52,5 млн грн, Київської – 48,5 млн грн, Херсонської – 6,5 млн грн, Сумської області – 5,8 млн грн. 

Немає згадок в ProZorro про нові контракти на утримання і ремонт автошляхів у Служби автодоріг Запорізької та Черкаської областей.

Цікаво, що у Харківській та Чернігівській областях більшість осінніх договорів укладені на капітальний ремонт, відновлення шляхів та зруйнованих мостів. У Миколаївській області Служба автодоріг підписала контракти саме на експлуатаційне утримання автомобільних шляхів державного значення.

Левову частку виділених коштів, майже 700 млн грн, отримали три компанії, які були фаворитами миколаївського дорожнього ринку ще до війни.

Зокрема, "улюблений" партнер миколаївських дорожників, одеська компанія "Ростдорстрой", отримала контракти на суму майже 354 млн грн, київська "Європейська дорожньо-будівельна компанія" (ЄДБК) – на понад 267 млн грн. А от утворена торік обласною адміністрацією "Агенція місцевих доріг Миколаївської області" передала контракт вартістю 80 млн грн на ремонт шляхів у північно-західних районах області миколаївській ПП "Магістраль" депутата від промерської фракції Сергія Шульгача.

Значно менші суми отримали вознесенське ДП "Механізована шляхобудівна колона",  миколаївське ТОВ "Південь-Дорбуд" та зареєстрований в Доманівці "Дорбуд777".

Обидва миколаївські замовники скористалися дозволом законодавця відтермінувати оприлюднення змісту договорів та кошторисів до завершення воєнного стану, тож про те, які саме роботи виконуються за ці кошти, ми дізнаємося лише з повідомлень керівництва регіону в соцмережах.

Так, начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомляв повідомляв про відновлення окремих ділянок дороги Р-81 Казанка - Снігурівка - P-47, траси Н-24 та Троїцького мосту.

За даними сервісу spending.gov.ua, Служба автодоріг Миколаївської області вже почала виплачувати кошти цим підрядникам. Так, "Ростдострой" отримав від 1 жовтня вже 22,9 млн грн, ЄДБК – 21,6 млн грн, "Механізована шляхобудівна колона" – 18,1 млн грн, ТОВ "Дорбуд777" - 9,3 млн грн, а "Пiвдень-Дорбуд" – 6,8 млн грн.

Також і ДП "Агенція місцевих доріг" за цей же період встигла перерахувати фірмі "Магістраль"  20,9 млн грн.

Хоча миколаївські шляховики обирають своїх "улюблених" підрядників минулих років, розмір фінансування через війну зменшився на порядок. 

Минулого року "Ростдорстрой" очолив рейтинг найбільших переможців тендерів у Миколаївській області: компанія, пов’язана з мером Одеси Трухановим, отримала контрактів на суму понад 5,6 млрд грн. ТОВ “Європейська дорожньо-будівельна компанія” посіла третє місце з результатом 3,5 млрд грн. До речі, 5 місце було в іншої фірми Сергія Шульгача, ПП "Будівельна фірма "Миколаївавтодор", - 1,1 млрд грн.

Переможцями тендерів з ремонту доріг в Одесі теж стали "улюбленці" управління доргосподарства. Як зазначається в системі електронних закупівель Prozorro, три аукціони відбулися 5 вересня і проходили за спрощеною процедурою.