Контроль над портом Усть-Дунайськ за 6 мільйонів доларів отримали люди зі зв’язками в росії

04 липня 2024 р. 14:39

Контроль над портом Усть-Дунайськ за 6 мільйонів доларів отримали люди зі зв’язками в росії

Кілійський портопункт МТП Усть-Дунайськ

На початку 2023 року Фонд державного майна України продав приватним інвесторам міжнародний торговий порт Усть-Дунайськ за 6 мільйонів доларів. Вийшло так, що внаслідок цієї оборудки контроль над портом отримали люди зі зв’язками в росії.

Про це дізнались журналісти hromadske.

У січні 2023 року міжнародний торговий порт Усть-Дунайськ продали на аукціоні за 200 мільйонів гривень. Покупцем стала компанія Валерія Віхренка "Еліксир-Україна", яка представляє на українському ринку великого виробника добрив із Сербії "Еліксир-груп".

"Відразу після проведення торгів, через певний час — місяць, два, три — всі офіційні особи "Еліксиру" заявляли, що порт передали в управління "Краншипу". Саме ця частина порту, портопункт Кілія, тобто складські майданчики, виробничі приміщення, адміністративні приміщення", - розповів журналістам колишній заступник директора державного порту Усть-Дунайськ Андрій Московський. Який зараз є директором ТОВ "Зерновий термінал Кілія", яке також працює в цьому порту.

Компанія "Краншип", як з'ясували журналісти, входить до "Трансшип груп" Андрія Іванова, яка веде бізнес одночасно і в Україні, і в росії. У 2015-2016 роках вона мала величезні проблеми з СБУ. В матеріалах судових справ ішлося про те, ніби суднами Андрія Іванова незаконно перевозили людей з материкової України в окупований Крим і назад. На майно компаній кілька разів накладали арешт, а в офісі "Трансшипу" відбулися обшуки.

Раніше журналісти Trap Aggressor розкрили схему поставки титановмісної руди від австрійської компанії з українським корінням. З 2022 року вона завезла в росію сировини для виготовлення зброї на 5,5 мільйона доларів.

Також журналісти Центру публічних розслідувань виявили, що за однією із фірм, яка заробляє гроші в Україні й працює у рф, а отже сплачує агресору податки, приховується білоруський виробник білизни, який давно зайшов і на український ринок. І це відома багатьом "Мілавіца". Адже саме цей виробник жіночої білизни  входить у структуру холдингу Silvano Fashion Group, який отримує більшу частину доходу від продажів у росії та білорусі. До того ж ця мережа також відкриває нові магазини в росії.

Нагадаємо, OSINT-агенція Molfar у співпраці з організацією з порятунку тварин та довкілля UAnimals розкрила взаємозв'язок компанії-засновниці мережі дельфінаріїв "Немо" з колишнім депутатом "Єдиної росії", сплату податків у рф через російські юрособи та роботу дельфінаріїв в окупованому Криму.

Олеся Ланцман