Корупція в сфері відновлення Миколаївщини: судитимуть нардепа

23 травня 2024 р. 13:39

Корупція в сфері відновлення Миколаївщини: судитимуть нардепа

Фото: Facebook

Справу за обвинуваченням чинного народного депутата України у наданні неправомірної вигоди топпосадовцям у сфері відновлення скерували до суду. 

Про це повідомило Національне антикорупційне бюро.

Як встановило слідство, у серпні 2023 року народний депутат України, за сумісництвом власник будівельного та аграрного бізнесів, звернувся до топпосадовця Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на 1 мільярд гривень.

Читайте також: Лексуси, мільйонні доходи та компенсації: як змінилися статки миколаївських нардепів

"За це пообіцяв "винагороду" у розмірі 3-5% від вартості кожного підряду. Для узгодження наступних кроків нардеп також залучив директора компанії. Згодом особи надали топпосадовцю Державного агентства відновлення неправомірну вигоду у сумі 150 тис. дол. Передача хабаря відбулась на паркінгу одного зі столичних супермаркетів, а гроші знаходились у китайській шкатулці", - повідомили в НАБУ.

За інформацією Nikcenter, йдеться про представника депутатської групи "За майбутнє" Сергія Лабазюка. Хабар призначався колишньому віцепрем’єр-міністру з відновлення України Олександру Кубракову та керівнику Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму.

Згідно Prozorro, компанія нардепа АТ "Ю АР ДІ УКРАЇНСЬКІ ДОРОГИ" без тендеру отримала додаткові 51 млн грн на ремонт мосту на трасі Т-15-08 Калинівка – Снігурівка. Перший договір з фірмою народного депутата уклали в грудні 2022 року. Загальна сума договору склала 114 мільйонів гривень, а усі ремонтні роботи мали завершитися до кінця 2023 року. У жовтні 2023 року з акціонерним товариством "Ю АР ДІ УКРАЇНСЬКІ ДОРОГИ" знову без проведення тендеру підписали договір на додаткові роботи на трасі Калинівка-Снігурівка.

Перед повномасштабною війною компанія Сергія Лабазюка увійшла у десятку підрядників "Великого будівництва". Лише на території Миколаївської області фірма отримала підрядів на 1,5 мільярда гривень. У 2023 році Служба відновлення інфраструктури Миколаївщини виплатила компанії нардепа 98 мільйонів гривень.

Зазначимо, що сам Лабазюк звинувачення в хабарництві спростовує і заявляє, що під час розгляду матеріалів справи доведе свою невинуватість. Він був звільнений з-під варти після внесення 40,3 млн грн застави.

Це вже другий народний обранець, обвинувачений у справі щодо надання неправомірної вигоди топпосадовцям у сфері відновлення, зазначають у пресслужбі НАБУ. Обвинувальний акт стосовно його колеги скерували до суду у квітні 2024 року. За інформацією ЗМІ, йдеться про Андрія Одарченко, який пропонував голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму хабар у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті $50 000.

У листопаді 2023 року НАБУ і САП повідомила про корупцію у сфері відновлення: підозрюються чинні нардепи, бізнесмен, керівники компаній у на наданні неправомірної вигоди.

Ната Чернецька