Мільйони під подушкою, земля в Чорногорії, житло в Еміратах: найбагатші депутати Одеської міськради

11 березня 2024 р. 18:09

Мільйони під подушкою, земля в Чорногорії, житло в Еміратах: найбагатші депутати Одеської міськради

Ілюстрація: ЦПР

Загальна сума, яку задекларували депутати Одеської міськради складає понад мільярд гривень.

"Центр публічних розслідувань" спільно з експертами всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" проаналізували декларації 55 депутатів Одеської міської ради за 2022 рік, що були оприлюднені станом на 1 лютого 2024 року. Розповідаємо про найцікавіші з них.

Скільки заробили депутати у перший рік повномасштабної війни з рф

Очолив п’ятірку Василь Ієремія. У 2022 році його дохід склав 96,9 мільйона гривень. Основну суму – 81,7 мільйона гривень він отримав у подарунок від мами Ганни Оніщук.

На другому місці Вадим Мороховський. Його дохід склав 52,8 мільйона гривень. З них 43,8 мільйона склала заробітна плата Мороховького на посаді глави правління ПАТ "Банк Восток".

Третє місце з 43,2 мільйонами гривень доходу посів Віктор Наумчак. Майже вся сума 42,9 мільйона гривень це дохід від підприємницької діяльності.

Почесне четверте місце дісталось Олені Коробковій. У 2022 році вона отримала дохід у сумі 15,8 мільйона гривень. Загалом це заробітна плата - 14,7 млн грн в АТ "СЕНС Банк".

І закриває п’ятірку Андрій Терновський з 12,9 мільйоном гривень річного доходу. Основу суми склала заробітна плата – 7,4 мільйона гривень й продаж Porsche Cayenne за 4,9 мільйона гривень.

А ось Андрій Вагапов та Дар'я Рибак у 2022 році жодної гривні не отримали.

Хто в сім’ї заробляє більше

Єдиним джерелом доходу –  96,9 мільйона гривень – в родині Василя Ієремії є він сам. 

В родині Мороховського у позаминулому році дружина Лія отримала 36,9 мільйона гривень.

У 2022 році дружина Наумчака Олена заробила 3,1 мільйона гривень.

В родині Терновського дружина Ірина отримала 4,5 мільйона гривень.

Річний дохід в родині Олени Коробкової не змінився й складає 15,8 мільйона гривень. 

Активи: готівка та гроші на рахунку

Всі гроші депутатів та їх родин, які зберігаються готівкою та на банківських рахунках у різній валюті, ми перерахували у гривнях за курсом НБУ станом на 31.12.2022 – рік, за який звітували обранці.

Найзаощадливішою виявилась родина Вадима Мороховського. На двох з дружиною Лією вони зберегли 302,9 мільйона гривень. При чому більшість з них – 291,6 мільйона гривень – вони тримають у готівці.

Наступна у списку заощадливих – родина Андрія Терновського. В нього з дружиною Іриною активі 104,8 мільйона гривень. Вони, мабуть, також не довіряють банкам, адже в готівці зберігають 97,2 мільйона гривень.

На третьому місці родина Андрія  Кісловського з 63,4 мільйонами заощаджень. Для зберігання родина теж віддає перевагу банці, а не банкам, адже декларує 60,3 мільйона готівкою.

Четверте місце за заощадливість дістає родина Віктора Наумчака. Адже вони у 2022 році зберегли 55 мільйонів гривень. При чому 33,5 мільйона тримають під подушкою.

На останньому, п’ятому, місці родина Едуарда Стася. В нього разом із дружиною збережено 46,1 мільйона гривень. Й понад половини цієї суми – 26 мільйона – вони, ні не зберігають під матрацом, а тримають у банках.

Загальна сума, яку задекларували депутати Одеської міськради складає понад мільярд гривень. Відмітимо, що жодних заощаджень не мають Ігор Батраков, Ірина Головатюк-Юзефпольська та Дар'я Рибак.

Любителі автівок й не тільки

Їздять депутати не лише на автівках. Дехто полюбляє поганяти на мотоциклі, а дехто прокотитись на гідроциклі. Також вони мають вантажівки й причепи.

Найбільше транспортних засобів у Віктора Наумчака – десять. У його власності чотири легкові автівки Lexus LS600HL, Mersedes-Benz S 600L, Toyota-Lexus GX470, Toyota Lexus RX330, дві вантажівки й гідроцикл. Дружина Наумчака їздить на Nissan Almera, у власності також має гідроцикл та причіп.

Автопарк Олега Етнаровича складається з JAGUAR F-PACE та Mercedes-Benz C200. Ще сім транспортних засобів, як от два фургони, два причепи, дві вантажівки та Porshe Macan, належать дружині Світлані

Олексій Єремиця має у своєму гаражі дві легкові автівки Мерседес та Volkswagen Jetta, два мотоцикли БМВ, дві вантажівки та міні навантажувач.

Олександр Едельман віддав свою TOYOTA HIGHLANDER нардепу Скорику, а сам  їздить на TOYOTA LAND CRUISER 200 та на мотоциклі HONDA FORZA. Також у власності він має причеп.

Василь Ієремія  має три автівки: MERCEDES-BENZ ML 300 CDI, VOLKSVAGEN Touareg Elegance, LAND ROVER DEFENDER.

Жодного транспорту не задекларували ані депутати, ані члени їх родин: Олександр Авдєєв, Віктор Баранський, Людмила Варавва, Володимир Іванов, Лілія Леонідова, Жанна Мандриченко, Тетяна Плаксій.

Депутати-землевласники

Від автівок і грошей переходимо до нерухомості. Розглянемо, хто з одеських депутатів найбільше має земельних наділів.

Й на першому місці, безумовно, родина Петра Обухова, в нього разом з мамою ділянок на 98,5 гектарів. Причому в мами лише 0,3 гектара. Вся інша земля належить депутату. Скуповувати землю у Куяльницькій та Фонтанській громадах Обухов почав у жовтні та грудні 2021 року. Найбільше йому подобається село Куяльник, на другому місці за уподобанням депутата село Новоселівка, й на третьому  – Стара Кульна. 

Дмитру Танцюрі належить набагато менше землі, всього – 18,7 гектара. Він полюбляє села Прилиманське, Крижанівка й Фонтанка.

У родини Ольги Квасніцької 13 гектара землі. Власником усіх ділянок є чоловік депутатки Дмитро. Усі вони розташовані у Нерубайській громаді. Однак чоловік не надав інформацію в яких населених пунктах має землю.

Вадим Мороховський має дві ділянки: 0,1 гектара в Одесі та 9,9 гектара в селі Великий Буялик Великобуялицької громади. Дружина депутата має у співвласності 0,07 гектара землі у Чорногорії та 1,6 гектара у селищі Таїрове Таїровської громади.

У Володимира Корнієнка землі немає. Землевласницею є жінка, з якою він співмешкає – Ольга. В неї 4,2 гектара. Одна ділянка розташована в Авангарді, друга в селі Роксолани Дальницької громади.

Житло депутатів: квартири й будинки

І якщо землю мають не всі депутати чи їх родичі, то квартира або будинок є в більшості депутатських родин. Й виграє у цьому топі родина Віктора Баранського з 1613 квадратними метрами житла. Причому у власності самого депутата немає ні метра. Дружина ж Баранського Галина має чотири квартири в Одесі та дачу у Фонтанці.

У Василя Ієремії на двох з сином 1595 квадратних метрів житла. Син Андрій має частки у двох житлових будинках в селищі Таїрове. Сам же депутат володіє 9 квартирами в Одесі та будинком в курортному селі Кароліно-Бугаз. До того ж депутат задекларував дві квартири в Арабських Еміратах як не завершене будівництво.

Віктор Наумчак разом з дружиною мають 1340 квадратних метрів. У повній власності депутата квартира та дві дачі в Одесі та у співвласності з дружиною ще одна квартира й також в Одесі.

В родині Олександра Іваницького житла на 964 квадратних метри. Причому йому належить лише одна квартира загальною площею 59 квадратних метрів. Всім іншим  –  шістьма квартами в Одесі – володіє дружина Юлія. Причому останню квартиру жінка купила на початку лютого 2022 року.

Й закриває п’ятірку житловласників родина Дмитра Танцюри з 875 квадратними метрами. Депутат має 32 квартири в Одесі.

"Безхатьками" виявились Вагапов, Ковальчук, Коробкова, Попова, Варавва, Звягін й Плаксій. 

Приміщення для яхтсменів, торговельні павільйони, дитячі центри

В родині Олега Етнаровича нежитлових приміщень на 4051 квадратний метр. В самого депутата у власності приміщенні в Дніпрі, торгово-виставковий павільйон та приміщення та Одесі. Дружина має офіс в Одесі.

У Василя Ієремії 3584 квадратних метрів нежитлової нерухомості. Серед них будівля дитячого центру культури та спорту, нежитлова будівля адміністративно-торговельного центру та підвальні приміщення. Всі об’єкти розташовані в Одесі.

Трохи менше за попередніх колег має родина Олега Філімонова. В нього нежитлових приміщень всього на 1423 квадратних метрів.

В родині Юрія Шумахера 1216 квадратних метрів нерухомості, якою здебільшого володіє дружина Наталія. Жінка має кілька приміщень в Одесі, та приміщення для яхтсмена в селищі Таїрове. 

Менше всіх приміщень у родини Віктора Наумчака – 411 квадратних метрів. При тому, що у 2021 році в депутата було лише 56 кв м. Два приміщення в Одесі він придбав на початку лютого 2022 року.

Картини, ікони, ювелірка, зброя

Справжніми поціновувачами мистецтва виявилась родина Баранського. В нього шість ікон та шість картин. Дружина Шумахера має три шуби, кілька ювелірних виробів, а Едельман — колекцію зброї. 

Читайте також: Нардепи Одещини задекларували чверть мільярда гривень

Олеся Ланцман