Нардепи Одещини задекларували чверть мільярда гривень

28 лютого 2024 р. 18:03

Нардепи Одещини задекларували чверть мільярда гривень

Колаж: ЦПР

"Центр публічних розслідувань" проаналізував електронні документи про майно та доходи народних депутатів-представників Одещини за 2022 рік та вибрав для вас найцікавіші моменти. Зазначимо, що тільки один нардеп не подав декларації про доходи за перший рік повномасштабної війни з рф – Ігор Васильковський, якого позбавили громадянства.

Як заробляли політики

Очолив першу п’ятірку мільйонерів нардеп від забороненої партії ОПЗЖ Микола Скорик - 2,80 млн грн. Значну частину його доходу склав продаж майна. 

Друге місце посів "слуга" Андрій Костін, який отримав 1,47 млн грн. Джерелами доходу були його зарплата в апараті ВР, а потім на посаді генпрокурора. Також йому належить адвокатська компанія "Право".

Колишній член Партії регіонів Антон Кіссе в перший рік війни заробив 1,38 млн грн. Він займається тим, що надає майно в оренду, отримуючи зарплатню та ще й пенсію.

Також до нашої уваги потрапив одеський "слуга" Олег Колєв, який отримав дохід у 1,28 млн грн. Сюди входить повний пакет нардепа — зарплата, кошти на відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, компенсація вартості оренди житла, а також вартості проїзду територією України.

Замикає п’ятірку Олександр Ткаченко - 1,25 млн грн, який теж отримує не тільки зарплату в ВР, але й компенсацію вартості оренди житла, а також вартості проїзду.

Хто в родинах нардепів "ломовий кінь"

На інфографіці ми показали, як попередній рейтинг зміниться, якщо показувати дохід родини нардепів. Також видно, яку частину доходу має політик.

Наприклад, тут лідирує Тетяна Плачкова, але її дохід – 540 тис. грн, а в її співмешканця Олексія Горового – понад 42 млн грн.

А от Олексій Гончаренко. Його дохід – 399 тис. грн, а в дружини – понад 6 млн грн.

Чи от Анатолій Урбанський з 411 тис. грн офіційного доходу та понад 4 млн грн – в дружини.

Замикає п’ятірку – Олександр Горенюк з 813 тис. офіційного доходу та понад 1 млн грн від дружини.

Активи: готівка та банки

Всі гроші нардепів та їх родин, які зберігаються готівкою та на банківських рахунках у різній валюті, ми перерахували у гривнях за курсом НБУ станом на 31.12.2022 – рік, за який звітували обранці.

Цікаво, що в родини Колебошина задекларовані 1 долар та 1 євро у банку, а готівкою цієї валюти в них взагалі немає. Також у Бобровської та Діденко немає цієї валюти на банківських рахунках.

Найбільше збережень має родина Тетяни Плачкової, яка раніше була у забороненої проросійської політичній партії "Опозиційна платформа – За життя", а зараз перебуває за кордоном та склала мандат — 83,2 млн грн. Олексій Горовий, якого Плачкова вказала як особу, з якою спільно проживає та не перебуває у шлюбі, не довіряє банкам та зберігає переважно готівкою – понад 71 млн грн.

На другому місці опинився Антон Кіссе – 47,7 млн грн. У 2022 році він задекларував у 2,9 раза менше готівки ніж у 2021.

Далі йде родина Гончаренко – 23,61 млн грн. Так, дружина нардепа тримає "під подушкою" понад 20 млн грн.

В активах родини Анатолія Урбанського трішки менш за Гончаренко - 22,6 млн грн. Готівкою він тримає лише 21 тисячу 600 грн, а дружина взагалі її немає.

А от в нардепа Степана Чернявського – 17,8 млн грн. З них майже 4 млн грн — кошти, позичені третім особам.

Загалом у родин нардепів готівкою та на рахунках зберігається понад чверть мільярда гривень.

Нардепи-автолюбителі

Цікаво, що Олексій Гончаренко, Олексій Леонов, Тетяна Плачкова, Соломія Бобровська, Юлія Діденко, Олег Колєв та Сергій Колебошин не задекларували жодного автомобіля, який би перебував в їхній власності.

Проте у деяких нардепів автівок чимало. Лідером є родина Степана Чернявського, якій належать п’ять транспортних засобів. Це і вантажівка, і напівпричіп, і напівпричіп фургон, і тягач, а також легковик MITSUBISHI.

В Івана Шинкаренко автопарк: Ford, MAZDA, два ВАЗи, а в дружини -  KIA.

Антон Кіссе задекларував окрім Porsche, а також Volkswagen та RENAULT дружини, ще й водний засіб.

Анатолій Урбанський полюбляє Hyundai, а дружина катається на Bentley та MERCEDES-BENZ.

Нардепи-аграрії

П’ятірку одеських нардепів-землевласників очолює Степан Чернявський – 190,8 тисячі кв м. Той самий, що має найбільшу кількість транспортних засобів. Родина задекларувала земельні ділянки в Одесі, Чорноморську та в селі Олександрівка Херсонської області. Чернявські займаються підприємницькою діяльністю: йдеться про ТОВ "Агростар експорт" та "Агромолресурс". 

Родина Антона Кіссе має 155,7 тис кв м земельних ділянок в Овідіополі, Авангарді та Євгенівці.  

Олександр Горенюк посів третє місце в рейтингу землевласників – 20 тис. кв метрів. Мається на увазі земельна ділянка його дружини в селі Батьки Полтавської області.

Тетяна Плачкова четверта у цьому рейтингу тільки завдяки співмешканцю Олексію Горовому, який має дві ділянки у селі Козіївка на Житомирщині – 19, 7 тис. кв м.

Замикає п’ятірку родина Олексія Леонова, які мають 2,3 тис. кв м земельних ділянок в Одесі, Білгород-Дністровському та Калинівці.

Будинки та квартири  

А тепер подивимось на рейтинг власників нерухомості, який очолив президент Асоціації болгар України Антон Кіссе – 1194,8 кв. м. До речі, який фігурує майже в кожній нашій п’ятірці. Родина нардепа володіє квартирами: в Ізмаїлі, в Одесі та Болгарії, а також будинками в Авангарді та Євгенівці.

Другу позицію займає родина Олексія Леонова – 927,4 кв. м. В них є будинок та квартира в Одесі, будинок в Білгород-Дністровському, квартира в Таїровській громаді.

Нардеп Гончаренко з дружиною має 449 кв. м. Це дві квартири в Одесі та по одній в Києві та в Миколаєві.

Плачкова задекларувала трішки менш нерухомості - 441,5 кв. м. Це дві квартири в Києві.

Замикає п’ятірку родина Анатолія Урбанського – 409,7 кв. м. Йдеться про будинок та квартиру в Одесі.

А от "безхатченком" виявився нардеп Артем Дмитрук. Ані в нього, ані в його родини немає житлової нерухомості у власності. Бо Урбанський, Костін, Шинкаренко теж не мають власної житлової нерухомості, але принаймні в їхніх родин вона є.

Магазини та офіси нардепів

Родина Плачкової знов очолює рейтинг – 2204 кв м. Тетяна орендувала нежитлове приміщення в Одесі, а співмешканець Олексій володіє трьома приміщеннями у селі Козіївка на Житомирщині.

Степан Чернявський задекларував 576 кв м. Це торгівельні павільйони в Одесі та Чорноморську, а також нежитлова будівля в Одесі та колишній пташник в селі Гулянка.

Родина Антона Кіссе має 456 кв м нежитлових приміщень. Це магазин та два нежитлові приміщення в Одесі, оренда офісів в Кілійської міської ради.

Іван Шинкаренко, а точніше його дружина має два нежитлових приміщення у Києві на 153 кв м.

Юлія Даніленко задекларувала у цьому рейтингу нежиле приміщення на 39 кв м в Трускавці.

Шуби та ікони

Нардепи Артем Дмитрук та Антон Кіссе вказали у своїх деклараціях по три ікони кожний. Також відзначилася родина Урбанських — сім картин та чотири шуби. Тетяна Плачкова теж вказала шубу та ювелірку. А от цінні папери та акції задекларував лише нардеп Микола Скорик.

Ната Чернецька