На Миколаївщині начальника штабу звинуватили в незаконному нарахуванні "бойових"

31 січня 2024 р. 14:21

На Миколаївщині начальника штабу звинуватили в незаконному нарахуванні "бойових"

Фото: ДБР

На Миколаївщині посадовцю військової частини повідомили про підозру щодо незаконного нарахування підлеглим 1 млн гривень. 

Як повідомили в Державному бюро розслідувань, йдеться про начальника штабу однієї з військових частин, через недбалість якого безпідставно було виплачено майже 1 млн гривень з держбюджету.

"Посадовець з березня по липень 2022 року нараховував додаткові виплати десяти підлеглим військовослужбовцям, які нібито виконували бойові завдання на передовій. При цьому ці особи не перебували у районі проведення бойових дій, а деякі з них взагалі були відсутні на службі без поважних причин", - зазначили в ДБР.

Раніше заступник міністра оборони Юрій Джигир заявив, що бойові виплати для військовослужбовців Збройних сил України сьогодні опинилися під загрозою, бо ними "маніпулюють деякі свої ж люди".

"Бойові виплати українським військовим свідчать, що ми віддаємо найбільшу шану бійцям, яким стало духу піти під ворожий вогонь. І сьогодні цей символ — під загрозою. Не через обстріли, не через брак грошей, а тому, що бойовими виплатами маніпулюють, деякі люди, свої ж. Виплати за ризик життям отримують працівники, чия робота не має нічого спільного з перебуванням у зоні бойових дій, є навіть окремі люди, які вдають службу на передовій, навідуючись туди ненадовго та епізодично", — підкреслив Джигир.

30 жовтня 2023 року у Міноборони повідомляли, що за результатами проведеної перевірки 40 військових частин з'ясувалось, що понад 123 мільйонів гривень додаткової винагороди виплатили людям, які не брали участі у бойових діях та не виконували бойових завдань.

На початку серпня 2023 року СБУ спільно з ДБР викрили керівників навчального центру Нацгвардії на Київщині, які безпідставно нарахували собі майже 1 млн грн "бойових" премій. Чотирьом військовим командирам повідомили про підозри. Пізніше співробітники ДБР повідомили про підозру ще двом посадовцям військової частини з Київщини, які безпідставно "виписували" собі бойові виплати, перебуваючи в глибокому тилу.