На Одещині прикордонник застрелив беззбройного військовослужбовця під час спроби перетину кордону

15 липня 2024 р. 11:14

На Одещині прикордонник застрелив беззбройного військовослужбовця під час спроби перетину кордону

Фото: ДБР

ДБР розслідує обставини смерті військовослужбовця на Одещині під час спроби нелегального перетину кордону.

Як повідомляють детективи, відкрите кримінальне  провадження за фактом загибелі військовослужбовця, який намагався перетнути україно-молдавський кордон.

За їх інформацією, 14 липня 2024 року в Роздільнянському районі Одеської області четверо військовослужбовців втекли з навчальної частини та намагались пішки перейти до Республіки Молдова. Для того аби під’їхати до кордону, вони найняли таксі.

"Під час спроби переходу кордону прикордонники помітили їх та затримали. Один із втікачів напав на прикордонника, намагаючись втекти. У відповідь той застосував табельну зброю та застрелив нападника", - зазначають в ДБР.

Там уточнили, що військовий був без зброї.

Тривають невідкладні слідчі дії, встановлюються всі обставини події.

Попередня кваліфікація правопорушення: перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу, які спричинили тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 365 КК України).

Раніше повідомлялося, що правоохоронця з Одеської області підозрюють у організації "підробітку" на військовозобов’язаних. За інформацією слідства, в березні 2023 року поліцейський запропонував своєму знайомому організувати "бізнес" на переправленні військовозобов’язаних через кордон. Товариш правоохоронця підшуковував "клієнтів" у Сумській та Харківській областях, домовлявся про оплату та привозив їх на Одещину. Далі чоловіків доставляли до державного кордону з Молдовою, де правоохоронець пояснював їм, як безперешкодно обійти пункти пропуску. За свої послуги вони брали 2,5 тисячі доларів, а деяким навіть робили знижку до 1,5 тисячі доларів.

Детективи задокументували три епізоди переправлення військовозобов’язаних через державний кордон. Всі спроби закінчились "знайомством" з прикордонниками. Наразі правоохоронцю повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 9 років.

Ната Чернецька