На одеській митниці викрили мільйонні оборудки

27 березня 2023 р. 10:58

На одеській митниці викрили мільйонні оборудки

Фото: ДБР

Працівники ДБР повідомили про підозру інспектору Одеської митниці, через дії якого бюджет держави недоотримав мільйони гривень від розмитнення товарів.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну до митного посту "Одеса-порт" з Китаю у контейнерах були завезені тони товару, зокрема одягу.

Після відповідного огляду продукція, згідно з правилами, була переміщена на інший митний пост, де безпосередньо здійснювалось оформлення товарів. Протиправна схема полягала у подачі декларації з товаросупровідними документами, в яких номенклатура товарів та їх кількість і вартість свідомо змінювались на користь імпортерів.

Працівники бюро встановили, що завдяки "допомозі" інспектора комерсанти економили на податках державі понад мільйон гривень на розмитнені кожного контейнеру.

Наразі перевіряються інші можливі факти зловживань працівників митниці. Інспектору повідомлено про підозру в зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам (ч. 2 ст. 364 КК України).

Санкція статті передбачає до вісьми років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво здійснює Одеська обласна прокуратура.

Раніше у заступника головного митника України виявили необґрунтовані активи, подаровані батьком.

150 тис. дол. необґрунтованих активів: НАЗК передало до САП результати моніторингу способу життя заступника голови Держмитслужби.

Йдеться про заступника голови Державної митної служби України Руслана Черкасського.   

Під час моніторингу НАЗК встановило необґрунтовані активи на суму 150 тис. дол. (майже 4 млн грн на період отримання подарунка). 

Посадовець 13 червня 2020 року подав до реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, де поінформував, що отримав 11 червня  від свого батька  подарунок у  грошовій формі на суму  понад  3 млн 995 грн. 

Чиновник пояснив, що дар оформлено нотаріально та надано договір дарування валютних цінностей, згідно з  яким він отримав у  подарунок 150 тис. доларів США. У декларації за 2020 рік декларант вказав про суттєве збільшення своїх грошових  активів  на відповідну суму понад  4 млн грн.   

НАЗК здійснює моніторинг способу життя для встановлення відповідності між рівнем  життя посадовця та членів його сім’ї, майно й отриманими ним  доходами.

Під час моніторингу НАЗК виявило, що, зважаючи на рівень доходів його батька та матері, вони не мали  коштів на здійснення подарунка такого розміру. Крім того, батько у 2018 році придбав квартиру у Києві за понад 1,8 млн грн і паркомісце за 100 тис. грн. 

НАЗК направило матеріали до САП для вирішення питання щодо звернення до суду з позовом про визнання активу необґрунтованим та його стягнення в дохід держави.

Після того як НАЗК передає матеріали до САП, прокурори можуть подати відповідний позов до суду. Після ухвалення судового рішення про визнання необґрунтованими активів, їх мають стягнути в дохід держави (Ст. 290 Цивільно процесуального кодексу України). 

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції запустило лічильник подання декларацій за 2021 рік.

Він відображає статистику даних про кількість поданих публічними службовцями декларацій, повідомило відомство.

"Попри те, що обов’язок подачі декларацій добровільний, прослідковується дуже чітка тенденція. Рядові посадовці справно подають декларації, хоча могли б відкласти подачу, а ось серед топ-чиновників та нардепів кількість осіб, які прозвітували, мінімальна. Ми сподіваємося, що ця статистика покращиться, коли громадськість зможе слідкувати за цим процесом", – зауважив голова НАЗК Олександр Новіков.

Раніше нардеп Ярослав Желєзняк повідомив, що заступник керівника митниці Руслан Черкаський, звільнення якого анонсував голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, досі перебуває на своїй посаді. Спочатку він взяв лікарняний, а потім з’ясувалося, що його заява про звільнення не надійшла до Кабміну.

Про це розповів нардеп Ярослав Желєзняк. За його словами, Черкаський причетний до більшості корупційних схем на українській митниці.

Заяву про звільнення Руслан Черкаський написав на початку лютого і її мали схвалити на найближчому засіданні Кабміну. Але з’ясувалося, що вона туди не надходила.