НАБУ показало схему корупційної оборудки на чолі з колишнім головою Фонду держмайна

22 березня 2023 р. 17:09

НАБУ показало схему корупційної оборудки на чолі з колишнім головою Фонду держмайна

Фото: НАБУ

САП та НАБУ повідомили про підозру колишньому голові Фонду державного майна України Дмитру Сенниченку. Йому закидають організацію злочинного угрупування, яке у 2020—2021 роках заволоділо понад 500 млн грн коштів держпідприємств, серед яких "Одеський припортовий завод" та "Об’єднана гірничо-хімічна компанія".  

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
 
Також про підозру повідомлено ще дев'яти особам: 

  • співорганізатору злочину – наближеній до голови ФДМУ особі; 
  • раднику голови ФДМУ; 
  • двом особам, які у різні періоди виконували обов’язки директора АТ "Одеський припортовий завод"; 
  • в.о. керівника АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія"; 
  • двом власникам ТОВ – переможцю аукціону на "ОПЗ"; 
  • двом особам – співучасникам злочину (усі посади вказані на момент вчинення злочину). 

На сьогодні дії осіб кваліфіковані за ч. 1 ст. 255 (у редакції Закону України від 05.04.2001 № 2341-III), ч. 2. ст. 255 та ч. 5 ст. 191 КК України. 

Слідство вважає, що у період з листопада 2019 по березень 2020 року голова Фонду, всупереч інтересам держави, створив злочинну організацію. Метою було встановлення контролю над об’єктами управління ФДМУ у добувній, переробній, паливно-енергетичній та інших галузях економіки держави.  

"План полягав у призначенні в органи управління державних підприємств лише керованих осіб, які б забезпечили реалізацію сировини, надання послуг тощо, використання державних ресурсів виключно в інтересах членів злочинної організації. Для цього контрольоване головою ФМДУ керівництво державних підприємств укладало відповідні договори із підконтрольними злочинцям компаніями на умовах, які не відповідали інтересам держави, однак дозволяли неправомірно збагатитись злочинцям", - зазначає САП. 

Голові ФМДУ закидають визначення осіб, які мали контролювати діяльність відповідних державних підприємств в інтересах членів організації. Такі особи, не будучи службовцями державних підприємств, фактично здійснювали керівництво їх господарською діяльністю, надаючи вказівки їх керівникам, щодо укладення відповідних договорів, визначення переможців тендерних процедур та цін на продукцію державних підприємств. 

Йдеться про призначення в органи управління АТ "ОПЗ" підконтрольних йому осіб та подальше вчинення такими особами у складі організації кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, а саме заволодіння коштами ОПЗ шляхом встановлення договірних відносин між ОПЗ та підконтрольною компанією на неконкурентних засадах щодо переробки давальницької сировини за заниженими цінами.

Внаслідок таких дій за період з травня 2020 по жовтень 2021 року завод втратив фінансові ресурси та отримав збитки на суму 390 970 234,42 грн. 

Другий епізод стосується "Об’єднаної гірничо-хімічної компанії". Детективи встановили, що учасники злочинної організації уклали чотири контракти із підконтрольною їм компанією нерезидентом та забезпечили відвантаження титанової сировини за заниженою вартістю. Ці дії спричинили ОГХК збитків на суму 118 337 425,81 грн. 

Таким чином, організація заволоділа коштами на суму понад 0,5 млрд грн. 

Досудове розслідування триває, встановлюються інші можливі епізоди протиправної діяльності, а також інші особи, які можуть бути причетні до вказаних злочинів. 

Раніше колишньому міністру інфраструктури, якого підозрюють у зловживанні владою, обрали запобіжний захід.