Суд вчасно не розглянув клопотання: мер Одеси залишився без електронного браслета

20 липня 2023 р. 14:19

Суд вчасно не розглянув клопотання: мер Одеси залишився без електронного браслета

Фото: Інтент

Справа одеського "Краяну" - суд не продовжив строки обовʼязків, покладених на міського голову Одеси Геннадія Труханова.

Про це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Колегія суддів ВАКС не розглянула клопотання прокурора САП про продовження обов’язків, покладених на одного з обвинувачених у справі про розкрадання 92 млн грн під час придбання будівель заводу "Краян". Йдеться про очільника Одеси Труханова.

4 травня ВАКС застосував до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з альтернативою внесення 13,420 млн грн застави. У подальшому за обвинуваченого внесли гроші, але він мав носити електронний браслет. 

16 червня прокурор САП звернувся до ВАКС з клопотанням про продовження строків обовʼязків. Проте суд не встиг його розглянути. Як наслідок, строк дії обовʼязків, покладених на Труханова сплив 5 липня.

"Наразі вирішується питання щодо звернення до суду з клопотанням про повторне накладення процесуальних обовʼязків на указану особу", - зазначили в прокуратурі.

Одеський адвокат Віталій Матвеєв вважає, що в даному випадку САП звернувся до Вищого антикорупційного суду з клопотанням вчасно, при цьому суд не зміг його розглянути з 16.06.2023 по 05.07.2023 року: "Тут питання до суду, що саме заважало розглянути клопотання у процесуальні строки?".

Наступне засідання у справі призначено на 26 липня.

Раніше Труханов вийшов зі слідчого ізолятора під заставу у 13,42 млн гривень. Гроші вніс депутат від промерської фракції "Довіряй Ділам" Дмитро Танцюра

На очільника Одеси були покладені обов'язки: 

  • прибувати за кожною вимогою до суду;
  • не відлучатися за межі території України без дозволу суду;
  • повідомляти суд про зміну свого місця проживання та роботи;
  • утримуватися від спілкування з особами, визначеними в ухвалі суду;
  • здати на зберігання до Державної міграційної служби України свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд в Україну;
  • носити електронний засіб контролю.

Зазначимо, що прокурори САП під час першого розгляду справи в Малиновському суді просили ув’язнити Труханова на 12 років з конфіскацією, його заступника Павла Вугельмана — на 11 років, колишнього голову постійної комісії з комунальної власності Василя Шкрябая, колишнього директора департаменту комунальної власності Олексія Спектора та його колишнього заступника Володимира Родіонова – на десять років. Директору компанії ТОВ "Девелопмент еліт", яка продавала будівлю заводу Одеській міськраді, Петрові Загодіренку прокурор просив десять років, а директору ТОВ Valton Group та адвокату Ігореві Кравченку – 11 років. 

Крім того, у січні 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у справі "Краяну" ще чотирьом громадянам, які, за версією слідства, є пособниками та організаторами. Це колишній депутат Кілійської районної ради Анатолій Коломієць, колишній депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко та колишній народний депутат Олександр Дубовий, а також колишня помічниця міського голови Одеси в часи, коли він був народним депутатом, Альона Попова