Незаконний виїзд чоловіків за кордон: нові підозри у справі Білгород-Дністровського судді

31 липня 2024 р. 15:13

Незаконний виїзд чоловіків за кордон: нові підозри у справі Білгород-Дністровського судді

Фото: НАБУ

НАБУ і САП спільно з СБУ розширили до шести осіб коло підозрюваних в організації незаконного виїзду чоловіків призовного віку за межі країни та уникнення ними мобілізації.

Про це розповіли у Національному антикорупційному бюро. 

За даними слідства, схема передбачала видачу судових рішень щодо встановлення місця проживання неповнолітньої дитини із батьком, аби він використовував таке рішення як підставу для виїзду з нею за кордон. "Клієнтів" шукали у групах в соціальних мережах, а вартість кожного судового рішення становила від 1500 до 3500 доларів США.

Читайте також: Шуби та персні з діамантами: що задекларували найбагатші голови судів Одещини

Детективи встановили, що протягом 2022-2023 років в одному з районних судів Одещини ухвалили понад тисячу подібних рішень. При цьому мали місце випадки виїзду чоловіків за кордон без супроводу дитини, визначення місця проживання дитини на тимчасово окупованій території, підробки процесуальних документів від позивачів та втручання у систему автоматизованого розподілу судових справ.

У січні задокументовано передачу одному із суддів неправомірної вигоди у розмірі 1500 доларів США за обіцянку ухвалити "потрібне" рішення. Схема дозволяла чоловікам призовного віку уникати мобілізації та виїжджати за межі України. Мова йде про суддю Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександра Боярського. Йому повідомили про підозру в одержанні хабаря в особливо великому розмірі.

30 липня цьому судді повідомили про нову підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Крім того, про підозру повідомили ще п’ятьом особам:

  • адвокату;
  • помічнику адвоката;
  • фізичній особі - посереднику;
  • секретарю судового засідання;
  • консультанту суду, який відповідав за розподіл справ.

Вживаються заходи для встановлення інших можливих учасників злочину.

Олеся Ланцман

Олеся Ланцман