Суддю з Одещини, якого звинуватили в допомозі ухилянтам, відсторонили ще на місяць

05 березня 2024 р. 15:22

Суддю з Одещини, якого звинуватили в допомозі ухилянтам, відсторонили ще на місяць

Фото: СБУ

Суддю райсуду Одещини відсторонили від здійснення правосуддя ще на місяць. 

5 березня за клопотанням керівника САП Вища рада правосуддя ще на місяць відсторонила від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності суддю одного з районних судів Одещини, якого викрили на одержанні неправомірної вигоди за ухвалення рішення, що допомогло б уникнути мобілізації.

Як повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, строк відсторонення – до 09.04.2024, в межах строку досудового розслідування.

Зазначимо, що ВРП дала згоду на відсторонення судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександра Боярського.

Раніше ВАКС взяв його під варту з альтернативою внесення застави 1 059 800 грн, яку за нього внесли.

Нагадаємо, у межах досудового розслідування встановлено, що суддя одержав 1500 доларів за обіцянку ухвалити рішення щодо встановлення місце проживання неповнолітньої дитини із батьком, аби батько дитини використовував таке рішення для уникнення мобілізації та як підставу для виїзду з нею за кордон.

За даними слідства, механізм діяв із середини квітня 2022 року. За цей період оформлено понад 1000 рішень на користь військовозобов'язаних.

"Схема полягала у тому, що за неправомірну вигоду у суді приймалися рішення, які фіктивно визначали місце проживання неповнолітніх дітей за чоловіками. Це давало право призовникам ухилитися від мобілізації. Для реалізації схеми фігуранти залучили адвоката, який займався пошуком клієнтів, а також виступав у ролі посередника для зустрічі з ними та передачі неправомірної вигоди", - зазначали детективи.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Ната Чернецька