"Нове обличчя" керівника Одеської області: російський слід та відпустки за кордон

31 травня 2023 р. 12:06

"Нове обличчя" керівника Одеської області: російський слід та відпустки за кордон

Фото: Facebook

Кабмін схвалив призначення Олега Кіпера на посаду голови Одеської ОВА 30 травня. Зараз  він очолює Київську міську прокуратуру. Указ про його призначення ще має підписати президент Володимир Зеленський. Очікується, що нового керівника днями представлять колективу військової адміністрації.

Зібрали інформацію про колишнього позаштатного радника керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Олег Кіпер народився у селі Тимкове Подільського району Одеської області. Навчався в національному університеті "Одеська юридична академія".

В минулому: слідчий Котовської міжрайонної прокуратури Одеської області, прокурор відділу прокуратури Одеської області, прокурор відділу Генеральної прокуратури, начальник управління прокуратури Івано-Франківської області, заступник прокурора Івано-Франківської області, начальник управління відділу Генпрокуратури.

За часів Віктора Януковича Олег Кіпер був заступником начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, куди його призначив тодішній генпрокурор Віктор Пшонка.

24 жовтня 2014 року Олега Кіпера люстрували та внесли до переліку осіб, яким заборонено працювати в органах державної влади до 2024 року.

У 2015 році він балотувався до Одеської міськради, але не пройшов.

З квітня 2019 року надавав професійну допомогу Офісу Президента з питань діяльності правоохоронних органів. 

11 вересня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва повернув йому посаду старшого прокурора Головного управління нагляду, назвавши люстрацію безпідставною, а причетність до узурпації влади Януковичем — не встановленою. Тоді суд зобов'язав ГПУ виключити Олега Кіпера з реєстру люстрованих осіб Міністерства юстиції та виплатити йому 805 тисяч гривень за вимушені прогули.

З 9 червня 2020 року він працював заступником прокурора Києва, а з 27 липня того ж року тодішня Генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова призначила його прокурором Києва.

Фото: Facebook

У 2021 році аналітичний портал "Слово і діло" порівняв кількість автомобілів, задекларованих обласними прокурорами України. Найбільше автомобілів нарахували у керівників Київської міської прокуратури. Київським прокурором тоді був Олег Кіпер, який вказав у декларації Toyota Camry 2018 року, Land Rover Range Rover 2017 року і ВАЗ 2005 року випуску. Його дружина їздила на новенькій Toyota Rav4.

Кіпер також задекларував у 2019 році дві квартири площею 50,6 та 107,2 квадратних метра. Прикупив і машиномісце, площа якого 18,6 квадратних метрів. У 2019 році він також придбав квартиру в Одесі, площею 85,8 квадратних метрів.

Дружина Ірина Кіпер у 2018 році задекларувала машиномісце площею 21,3 квадратних метра. У 2019 році вона стає володаркою квартири у Києві, площею 151,7 квадратних метрів, де також мешкає і її чоловік. У тому ж році Кіпер купила ще одне паркомісце, площа якого 12,5 квадратних метрів.

Земельну ділянку в Івано-Франківській області, площею 214 квадратних метрів Ірина Кіпер придбала у 2016 році. За рік до цього вона також задекларувала квартиру у Києві площею 90,5 квадратних метрів.

А вже 2020 року дружина купила апартаменти у Яремчі, що на Івано-Франківщині, площа яких – 49.8 квадратних метра.

Олег Кіпер задекларував годинник Rolex (три штуки) і одну пару годин Patek Philippe. Його дружина має сережки, кільце, браслет і кольє від Van Cleef & Arpels, а також годинник Audemars Piguet. 

Ірина Кіпер є власницею приватного підприємства "АМВ-автосервіс" та ТОВ "СПЕЦАГРОТЕХНІКА". Олег Кіпер має 33,3% капіталу у ТОВ "РЕНТ ТЕХНО".

Як виявили Схеми, російський паспорт Ірини Кіпер – все ще чинний. Про те, що документ не був анульований, свідчить його відсутність у переліку недійсних паспортів на сайті МВС росії.
Крім того, в неї є і російський індивідуальний номер платника податків, який прив’язаний до паспорту. Це журналісти підтвердили через сайт російської Федеральної податкової служби.

Ще у лютому цього року Кіпер казав, що його дружина відмовилась від громадянства росії "у зв’язку з подіями, пов’язаними з війною рф проти України". На уточнення журналістів, що російський паспорт його дружини досі є дійсним, Кіпер лише відповів, що "цими питаннями займалась міграційна служба України". Хоча серед завдань ДМС, згідно з положенням, немає пункту, що стосується допомоги по виходу з громадянства іншої країни.

Тоді ж "Схеми" розповідали, що 42-річний Олег Кіпер на новорічно-різдвяні свята їздив у відпустку за кордон – де загалом провів десять днів. 

 Реакції одеситів з цього приводу різні. 

"Володимир Зеленський призначив чергове "нове обличчя" керівником Одеської області - пана Олега Кіпера, який за часів Януковича був заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ, куди його призначив тодішній генпрокурор Віктор Пшонка. Супер! Завіса. Розходимось. Впевнений - це "дуже потужний сигнал іноземним інвесторам" і не тільки", - каже голова Одеського КВУ Анатолій Бойко.

"Брав участь у виборах мера Одеси. Набрав 106 голосів. Потужний результат!", - іронізує одеський нардеп Олексій Гончаренко.

Одеська блогерка Ірина Гриб анонсує, що Кіпер приведе нову команду: "Можливий заліт цілим десантом. Отримаємо взагалі іншого гравця". 

На її думку, у будь-якому випадку співробітники в ОВА "нервуються": "Якщо ми говоримо про Олега Кіпера, він все-таки місцевий і добре знайомий як з містечковими розкладами, так і з містечковими елітами. В Одеській юрці вже радісно потирають руки", - пише блогерка.

Оновлено

Олега Кіпера офіційно призначили головою Одеської ОДА. Указ №312/2023 підписав 30 травня президент Володимир Зеленський

"Призначити Кіпера Олега Олександровича головою Одеської обласної державної адміністрації", - йдеться в указі, який оприлюднили 31 травня.

І на завершення – трішки гумору. Одеські пабліки, мабуть, не просто так нагадали, що Кіпер в 2015 році разом зі своєю дружиною знялися в одному із випусків телепередачі "Говорить Україна" на телеканалі "Україна". Епізод мав назву "Битва за новий ніс". Кіпера на передачу привела його дружина. Жінку, як повідомили тоді в ефірі, не влаштовувало, що ніс чоловіка красивіший, ніж її власний.