Одеська ОВА приховує заброньовані підприємства

20 червня 2024 р. 16:49

Одеська ОВА приховує заброньовані підприємства

Фото: Одеська ОВА

В Одеській обласній військовій адміністрації не надали доступ до переліку підприємств, яким дозволено бронювати керівництво та частину працівників. 

Про це Центру публічних розслідувань повідомили в ОВА у відповідь на інформаційний запит.

"В обласній державній (військовій) адміністрації відсутня запитувана публічна інформація у розумінні Закону", - йдеться у відповіді заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитра Радулова за запит ЦПР.

Медіаюрист Євген Воробйов вважає, що Одеська ОВА в цьому питанні не є щирою. Адже критерії, за якими здійснюється визначення підприємства, установи, організації, які мають важливе значення для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади, встановлюються саме органами виконавчої влади. В тому числі й обласною військовою адміністрацією. До того ж саме ОВА приймає рішення, щодо підприємств, які розташовані в її юрисдикції, чи можуть вони бронювати керівництво та частину працівників. 

"Рішення про визначення критично важливим підприємством є актом індивідуальної дії, тому згадані рішення взагалі повинні бути опубліковані", - зазначає юрист.

Незважаючи на те, що Одеса постійно перебуває під обстрілом, запитувана інформація містить суспільний інтерес, який переважає потенційну шкоду від її оприлюднення. 

Читайте також: Золото, земля в Ісландії, мільйонні статки: рейтинг найбагатших депутатів одеської облради за 2023 рік

Цікаво, що в Миколаївській області, яку також постійно обстрілюють, інформацію щодо критично важливих компаній не приховують. Таким чином журналісти Нікцентру дізнались, що майже 40 позицій в списку, який дозволяє бронювати керівництво та частину працівників, займають комунальні та державні установи. Решту переліку зайняли приватні підприємства, серед яких найбільше компаній, що займаються будівельними роботами, – відразу 12. Й частина цих критично важливих будівельних фірм фігурувала у корупційних скандалах.

Раніше в Одеській обласній раді на запит ЦПР відповіли, що не володіють інформацією щодо мобілізованих обранців. 

Також в Одеській та Херсонській областях відмовилися надавати медіа дані про ухилянтів.

Олеся Ланцман