Одеська поліція нарешті вказала, хто розбив вікно автівки на блокпосту та відкрила кримінальну справу

20 лютого 2024 р. 08:37

Одеська поліція нарешті вказала, хто розбив вікно автівки на блокпосту та відкрила кримінальну справу

Скрин з відео

В Одесі на Люстдорфській дорозі, 140/1 стався конфлікт та пошкодження автомобіля громадянина П. На місце викликали поліцію, яка з’ясувала, що між представником громадського формування з охорони громадського порядку "Підрозділ сприяння правоохоронним органам" (ГФОГП "ПСПО") та водієм дійсно відбулася конфліктна ситуація, в ході якої членом громадського формування було пошкоджено скло автомобіля. За даним фактом внесені відомості в ЄРДР та розпочато кримінальне провадження щодо хуліганських дій за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК. 

Про це дізнався "Центр публічних розслідувань" згідно з відповіддю на запит до ГУНП Одеської області. 

Зазначається, що зараз проводяться слідчі дії з метою повного дослідження кримінального правопорушення. 


Скрин: відповідь ГУНП в Одеській області на запит ЦПР

Раніше ЦПР повідомляв, що конфлікт відбувся на блокпосту, де відпрацьовували мобілізаційні заходи співробітники ТЦК, НГУ та ПСПО.

За нашими даними, водій на чорному CHEVROLET AVEO, 2008 року випуску, можливо знімав блокпост на телефон. До нього підійшов 47-річний одесит з ГФОГП "ПСПО" в чорному одязі та у масці. Він попросив водія відкрити вікно, але розпочався конфлікт. Після чого доброволець ліктем розбив скло у вікні автівки.

Згодом в ТЦК та поліції повідомили, що не мають до цього відношення, а сторони в приватному порядку з'ясували стосунки. "Правоохоронці втрутились, коли водій, якому розбили скло, звернувся з заявою. Ми встановили другого учасника події та він відшкодував вартість скла потерпілому", — пояснила тоді речниця Головного управління Нацполіції в Одеській області Любов Гордієвська.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Зазначимо, що в Одесі працюють кілька підрозділів сприяння правоохоронним органам. Тому не треба плутати, наприклад, ГО "ПСПО "Кайман" з ГФОГП "ПСПО". Про те, що саме останні фігурували в конфлікті, ЦПР довів ще 13 лютого. 

ГО "Кайман" під час розмови з нами запевнили, що ніякого відношення не мають до мобілізаційних заходів.

Ми намагалися зв’язатися з ГФОГП "ПСПО", але телефон там не відповідає. Контора знаходиться на Пантелеймонівській, 54. Організація зареєстрована ще у 2004 році та пов’язана з колишніми правоохоронцями. Її екскерівник, Володимир Вареничев, очолює Одеську обласну організацію професійної спілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України, яка теж знаходиться на той самій Пантелеймонівській, 54 за тим же неробочим телефоном. 

"Підрозділом сприяння правоохоронним органам" керує 68-річний Анатолій Воронцов. Він також очолював громадську організацію "Одеська обласна Загальновоїнська спілка".

Чому деякі добровольчі формування не просто так працюють в складі мобілізаційних груп, і до чого тут бронь, читайте нашу статтю "Питання вирішено, навіщо його порушувати?" - одеські "дружинники" про конфлікт, під час якого водію розбили вікно.

Редакція "Центру публічних розслідувань" надасть представникам "ПСПО" в разі їхнього звернення можливість висловити свою позицію стосовно конфлікту, тому що ми не змогли зв’язатися з означеною організацією.

Ната Чернецька