"Питання вирішено, навіщо його порушувати?" - одеські "дружинники" про конфлікт, під час якого водію розбили вікно

13 лютого 2024 р. 16:03

"Питання вирішено, навіщо його порушувати?" - одеські "дружинники" про конфлікт, під час якого водію розбили вікно

Фото: Скрин з відео

В Одесі на Люстдорфській дорозі водію, який фільмував блокпост, представник підрозділу сприяння правоохоронним органам вибив вікно в автомобілі. Згодом в ТЦК та поліції повідомили, що не мають до цього відношення, а сторони в приватному порядку з'ясували стосунки. Виявилося, що деякі добровольчі формування не просто так працюють в складі подібних груп.

"Центр публічних розслідувань" з’ясовував причетних до інциденту.

Почнемо з того, що йдеться про блокпост, де відпрацьовували мобілізаційні заходи співробітники ТЦК, НГУ та підрозділу сприяння правоохоронним органам (ПСПО).

За нашими даними, водій на чорному CHEVROLET AVEO, 2008 року випуску, можливо знімав блокпост на телефон. До нього підійшов 47-річний одесит з добровольчого підрозділу в чорному одязі та у масці. Він попросив водія відкрити двері, але розпочався конфлікт. Після чого доброволець ліктем розбив скло у вікні автівки.

Очевидці зафільмували подію і вона з’явилася в тг-каналах. Чоловіка в чорній формі прийняли за поліцейського. За словами одного з авторів відео, в машині у цей момент була дитина.

В ТЦК та поліції не поспішали щось коментувати. Подія сталася 9 лютого, а пояснювальні коментарі – лише 11 лютого.

"В інциденті не були залучені військові. Цивільні особи в приватному порядку з'ясували стосунки в присутності правоохоронців, тому ми не коментуємо", - пояснила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

В поліції також розповіли, що правоохоронців під час конфлікту не було. "Правоохоронці втрутились, коли водій, якому розбили скло, звернувся з заявою. Ми встановили другого учасника події та він відшкодував вартість скла потерпілому", — зазначила речниця Головного управління Нацполіції в Одеській області Любов Гордієвська.

Але виникає питання, чому не розслідується сам факт події? Достатньо заплатити за скло? "Пропоную звернутися із запитом. Самої заяви потерпілого я не бачила. Можу припустити, що звернення було саме по розбитому склу", - відповіла на наші питання Гордієвська. Ми відправили запит в ГУНП та чекаємо на нього відповіді.

Зазначимо, що на законодавчому рівні ситуація з ПСПО прописана в Законі "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону". Йдеться про те, що члени громадських формувань можуть брати участь у забезпеченні охорони громадського порядку і державного кордону разом з поліцейськими та військовослужбовцями. Але тільки після обов’язкового пред’явлення посвідчення мають право вимагати від громадян додержання правопорядку, припинення адміністративних і кримінальних правопорушень. Виникає питання, чи показував доброволець посвідчення? На відео цього не видно. І ці питання чомусь поліцію теж не турбують.

Що стосується автівки, яка стояла на контрольному блокпосту, то вона належить Нацгвардії. Ми спитали в керівника пресслужби НГУ південного регіону Сергія Шенкляна, який саме ПСПО чергував 9 лютого у складі блокпосту?


Фото: Скрин з відео

"Не можу, бо не знаю. Хто складає ті списки, мені не відомо. НГУ лиш дають розпорядження бути там то, в такий час. Спільно з ким працювати — нам не прописують", - повідомив він.

Річ у тім, що в Одесі працюють кілька підрозділів сприяння правоохоронним органам. Це і ГО "Підрозділ сприяння правоохоронним органам "Кайман", є просто ГО "Кайман", а є громадське формування з охорони громадського порядку "Підрозділ сприяння правоохоронним органам".

Ми поговорили з ГО "Підрозділ сприяння правоохоронним органам "Кайман", але там заперечили інформацію: "Так, там працював ПСПО, але це не ми. Їх багато в місті. Ми вже п’ять місяців не працюємо. А чому ви питаєте? Якщо питання вирішено, навіщо його порушувати?", - зазначили в підрозділі.

Також ми поспілкувалися з ГО "Кайман", де нам також розповіли, що "це не наш співробітник". "Пояснюю, наша організація називається ГО "Кайман", а то був співробітник саме організації "ПСПО", - відповіли нам с офіційної сторінки ГО в соцмережі. - Ми до них не маємо відношення".

Ми намагалися зв’язатися з ГФОГП "ПСПО", але телефон там не відповідає. Контора знаходиться на Пантелеймонівській, 54. Організація зареєстрована ще у 2004 році та пов’язана з колишніми правоохоронцями. Її екскерівник, Володимир Вареничев, очолює Одеську обласну організацію професійної спілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України, яка теж знаходиться на той самій Пантелеймонівській, 54 за тим же неробочим телефоном. 


Скрин: Youcontrol

"Підрозділом сприяння правоохоронним органам" керує 68-річний Анатолій Воронцов. Він також очолював громадську організацію "Одеська обласна Загальновоїнська спілка".

Був довіреною особою кандидата у народні депутати України Володимира Вареничева у 2012 році. А у 2004 році – довіреною особою проросійського кандидата на пост Президента України Олександра Ржавського.  

Цікаво, що Воронцов входив до складу постійної поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Одеській області. Зазначимо, що комісії вважаються механізмом вирішення кадрових питань, який запроваджено із реформою органів правопорядку у 2015 році та створюються для забезпечення прозорого добору (конкурсу) та просування по службі поліцейських.

Судячи з судових документів, саме це "ПСПО" залучають відповідно до пункту 1.6 наказу ГУНП в Одеській області № 549 від 13.04.2022 року з 26.02.2023 року по теперішній час на несення патрулювання та оборони Київського району. Тобто, можемо припустити, що саме ця організація була на блокпосту у складі ТЦК та НГУ.


Скрин: Youcontrol

Зазначимо, що 12 лютого колишній народний депутат України Ігор Мосійчук прокоментував у своєму тг-каналі конфлікт з добровольцем в Одесі та підтвердив, що йдеться саме про вищезгадане "ПСПО", яке агресивно працює з групами ТЦК. 

"Одеса. Хто є "дружинники" які разом з ТЦК б’ють людей та вікна в автівках одеситів. Офіційно звертаюся до генпрокурора, керівництва СБУ та Нацполіції, омбудсмена", - написав він.

За словами Мосійчука, інші добровольчі підрозділи "ненавидять" "ПСПО", де працюють "колишні менти" та "барижать посвідченнями", тому що їх не чіпають працівники ТЦК.

Ми звернулися з цим питанням до юриста Віталія Матвєєва —  чи мають право добровольчі підрозділи на бронь? Він пояснив нам, що справу регулює Постанова Кабміну від 27 січня 2023 року № 76 "Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час".

Таким чином бронювання військовозобов'язаних діє в "організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення),  у разі, коли це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень)". Тобто означена організація займається саме цим.

"Знайшли лазівку, — визнає юрист, — що передбачає корупційну складову".

Що стосується добровольця-нападника, то за нашими даними він є засновником антикорупційного ГО та ТОВ, яке займається оптовою торгівлею зерном та необробленим тютюном.

Цікаво, що майже кожен рік чоловік сплачує штрафи з ПДР.

Редакція "Центру публічних розслідувань" надасть представникам "ПСПО" в разі їхнього звернення можливість висловити свою позицію стосовно конфлікту, тому що ми не змогли зв’язатися з означеною організацією.

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Ната Чернецька