Одеська поліція підтвердила смерть чоловіка після візиту в ТЦК

19 липня 2024 р. 16:33

Одеська поліція підтвердила смерть чоловіка після візиту в ТЦК

Фото: xydessa

Мережею шириться відео з Одеси на якому співробітники ТЦК мобілізували чоловіка. У стінах військкомату він знепритомнів, а згодом з’явилася інформація про його смерть.

ЦПР звернувся за коментарем до пресслужби Нацполіції в Одеській області, де нам підтвердили загибель чоловіка. 

"Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст. 115 з позначкою нещасний випадок, проте причини смерті чоловіка поліції поки невідомі", - відповіли в пресслужбі.

Також ЦПР звернувся до Одеського обласного ТЦК та СП, але поки офіційних коментарів не отримав щодо цього інциденту.

За словами авторки відео її родич має важкий діагноз, а військові не взяли це до уваги. Чоловікові стало погано на території територіального центру комплектування та соціальної підтримки та згодом йому викликали швидку й госпіталізували до лікарні. 

За даними ЗМІ, вночі чоловік помер у стінах медичного закладу. У нього діагностували закриту черепно-мозкову травму, забій мозку, субдуральні та епідуральні гематоми. Також підтвердили епілепсію.

Нагадаємо, помер військовозобов’язаний, якого везли у навчальний центр 23 квітня на Львівщині. По дорозі в чоловіка стався епілептичний приступ. За цим фактом призначили службову перевірку.

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що правоохоронці продовжують розслідувати справу мобілізованого жителя Одеської області, який мав інвалідність, хворів на епілепсію та помер у перший день служби.

За його словами, він надіслав запит до спеціалізованої прокуратури у сфері оборони. Там взяли цю справу на контроль і пообіцяли, що проведуть досудове розслідування за фактом смерті чоловіка.

На цю ситуацію раніше звернув увагу Центр публічних розслідувань та звернувся за коментарем до ексначальниці об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України Наталії Гуменюк. Вона повідомила, що документи про те, що чоловік здоровий та придатний до військової служби ТЦК отримав від медиків лікарні, де він проходив медичну комісію.

"Рішення було медичної комісії. ТЦК прийняв документи від медиків, що здоровий і придатний.
А комісію пройшов в лікарні, тож і коментувати мають вони", - заявила вона.

Читайте також: Смерть мобілізованого з епілепсією: військові прокурори почали перевірку

Омбудсмен Дмитро Лубінець також уточнив, що буде вивчено проведення неналежного медогляду і невжиття необхідних заходів медичної допомоги.

Він звернувся до органів військового командування щодо посилення контролю та дотримання вимог закону щодо проведення мобілізації, військового обліку громадян та проходження ВЛК ТЦК та СП.

Ірина Глухова