Одеські митники ховали гроші під плинтусами та у туалетах

10 січня 2023 р. 07:35

Одеські митники ховали гроші під плинтусами та у туалетах

Фото: ДБР

Співробітники Державного бюро розслідувань затримали інспектора Одеської митниці за підозрою у вимаганні хабарів за провезення генераторів та електроприладів в Україну, повідомляє Інтент з посиланням на ДБР.

В ДБР вважають, що у митниці розкрита схема поборів з підприємців.  

Працівники бюро обшукали адміністративну будівлю митного посту та знайшли гроші у схованках. Інспектори, за підрахунками ДБР, лише за декілька годин зміни встигли "заробити" понад 65 тисяч гривень. Гроші митники ховали під плінтусами, у комп'ютерній техніці, обігрівачах, макулатурі та навіть у туалеті.

Щодо затриманого інспектора, то він брав гроші за не створення штучних проблем при митному оформленні генераторів попри те, що нині діють пільгові умови для їх розмитнення. Такі "послуги" він оцінював у 50% від суми офіційних митних платежів.

Митника затримали під час отримання 1 тисячі доларів США від підприємця, а раніше було задокументовано факт одержання митником ще 200 доларів США.

Слідство задокументувало факти отримання посадовцем хабарів на кілька тисяч доларів США.

Наразі вирішується питання про повідомлення йому про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди та обрання інспектору запобіжного заходу.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Слідство триває, встановлюється повне коло осіб, причетних до цієї та інших схем.

Взагалі з початку року Одеська митниця опинилася у полі зору правоохоронців. Так днями Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки України повідомили про викриття злочинної схеми із розкрадання коштів на експорті українського зерна.

За даними правоохоронців, до організації оборудки причетні понад 10 високопосадовців. Серед них – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці.

Але й минулого року ДБР згадувало одеських митників у своїх повідомленнях. Так 18 жовтня 2022 року Державне бюро розслідувань повідомило про виявлення в Одеському порту 133 контейнерів із елітними автомобілями, технікою, алкоголем, а також харчами тривалого зберігання, термін розмитнення яких, нібито, сплив, але посадовці митниці не зробили нічого, щоб віддати контейнери для реалізації на користь держави.

Під час перевірки в одному з тих контейнерів знайшли гелікоптер, елітні автомобілі, техніку, величезні партії взуття, у тому числі брендового, будівельні матеріали та устаткування.

За оцінками експертів, вартість товару в цих контейнерах склала щонайменше 1,5 мільярда гривень.