Одеського митника підозрюють у "відкатах" за вивезення незадекларованої готівки

30 березня 2024 р. 12:37

Одеського митника підозрюють у "відкатах" за вивезення незадекларованої готівки

Фото: СБУ

Працівники Служби безпеки України затримали інспектора Одеської митниці, якого підозрюють у  налагодженні системи "відкатів" за вивезення з України незадекларованої готівки.

Як повідомили у пресслужбі Управління СБУ в Одеській області, до організації "схеми" причетний державний інспектор митного посту "Білгород-Дністровський". За їх інформацією, він вимагав віддавати йому 1% від загальної суми валюти, яку без декларування вивозили з території України.

В СБУ зафіксували, що за його сприяння через кордон намагалися перевезти декілька мільйонів у гривневому еквіваленті. За хабар чиновник обіцяв безперешкодний валютний трафік, не вдаючись у походження готівкових коштів. Співробітники СБУ затримали фігуранта під час отримання неправомірної вигоди за пропуск партії незадекларованих грошей.

Наразі посадовцю повідомлено про підозру за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Чоловіку обрали запобіжний захід у виді тримання під вартою. 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років.

Раніше заступниці начальника одного з відділів Управління адміністративно-господарської діяльності Одеської митниці повідомили про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). Про це повідомили в Одеській облпрокуратурі

За даними слідства, посадовиця вимагала від підприємця винагороду за безперешкодне повернення імпортованого товару, який був поміщений на склад митного пункту "Ізмаїл" до завершення процесу розмитнення.

Кирило Бойко