Одеський суддя, цитуючи Канта, відправив колаборантку з херсонського ізолятора на шість років у в’язницю

05 жовтня 2023 р. 09:11

Одеський суддя, цитуючи Канта, відправив колаборантку з херсонського ізолятора на шість років у в’язницю

Олександр Гарський. Фото: Малиновський суд Одеси

Суд виніс вирок у вигляді шести років ув’язнення для працівниці "Херсонського слідчого ізолятора", яка співпрацювала з російськими окупантами.

Про це "Харківському антикорупційному центру" стало відомо з вироку Малиновського районного суду міста Одеси.

Читайте також: Заступниця гауляйтера Голої Пристані отримала сім років тюрми заочно

Жінку визнали винною у державній зраді.

Суд встановив, що обвинувачена з початку червня по листопад 2022 року, перебуваючи у окупованому Херсоні, погодилась працювати у незаконно створеному органі на посаді "старшего оперуполномоченного оперативного отдела учреждения "Следственный изолятор № 1". 

Свою вину обвинувачена в суді визнала.

Суддя Олександр Гарський зазначив, що "мотивом злочину є власне безпринципність, конформізм, бажання задоволення власних егоцентричних потреб".

"Звісно набагато легше пристосуватись до вимог нової влади створюючи образ відданості новим ідеалам та думкам. Цьому не тільки сприяє легкість переходу думки, але й головне не бажання встрянути у боротьбу. Власне обвинувачена, як і деякі інші співробітники правоохоронних органів вважали, що російська федерація окупувавши територію Херсонської області, вже ніколи не залишить її. Тому її мотиви занадто очевидні. Однак "….потрібна гарна голова, щоб виплутатися зі стовпотворіння доводів і контрдоводів і не помилитись в розрахунку", - зазначив суддя у вироку.

Гарський також цитував Василя Стуса, Олексу Тихого та Іммануїла Канта.

Суд врахував помякшеною обставиною, що в жінки є дитина, яку обвинувачена народила, перебуваючи в ізоляції. Тож суд приговорив її до шести років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними порталу "Судова влада", обвинуваченою є Ірина Полєхова.

Читайте також: Мешканка Снігурівки, яка очолила апарат адміністрації окупантів, отримала п'ять років ув’язнення

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.