Одна із творців міфу про "Одеську хатинь" виявилася агенткою ФСБ, — Група 2 травня

01 лютого 2024 р. 12:09

Одна із творців міфу про "Одеську хатинь" виявилася агенткою ФСБ, — Група 2 травня

Фото: Тетяни Жданок - The Insider.

За інформацією розслідування The Insider, депутатка Європарламенту від Латвії Тетяна Жданок багато років працює на російську спецслужбу. Члени "Групи 2 травня" про це здогадувалися ще з 2014 року, проте не мали доказів. З перших днів після трагічних подій в Одесі Жданок активно включилася у розкручування фейку "Одеська Хатинь". 

Про це повідомляється на сайті "Групи 2 травня".

Жданок ініціювала 9 липня 2014 року у будівлі Європарламенту у Брюсселі слухання, присвячені подіям 2 травня 2014 року в Одесі. На захід депутатка запросила творців "Одеської Хатині". Перший із них – це "антимайданівець" Олег Музика, який брав участь у подіях 2 травня, був затриманий правоохоронцями, але під тиском натовпу відпущений на волю разом з іншими затриманими. Згодом він поїхав до Німеччини, де організував виставку фото з Будинку профспілок. Вона відбулася саме під час заходу, влаштованого Жданок у Європарламенті.

У слуханнях взяла участь також колишня одеська міліціонерка Галина Запорожцева — голова громадської організації "Союз Матерів України", проросійська пропагандистка, авторка міфу про канібалізм під час пожежі в Будинку профспілок, а також журналіст Олександр Тодоров, ще один автор фейків про "Одеську хатинь".

Під час слухань презентували книгу "Neonazis & Euromaidan: From Democracy to Dictatorship" керівників російської організації "Моніторингова місія CIS EMO" Олексія Кочеткова та Станіслава Бишка.

"Ці панове вербували в європейських країнах "спостерігачів" для моніторингу незаконних референдумів у Придністров'ї, Гагаузії, виборів в Абхазії, у невизнаній Південній Осетії. "Моніторили" також кримський "окупендум" у компанії з ультраправими, а в деяких випадках з відвертими нацистами та антисемітами з Польщі, Угорщини та деяких інших країн Європи. У списку" міжнародних спостерігачів" під час "кримського референдуму" є і Тетяна Жданок", - зазначають в "Групі 2 травня".

Що стосується розслідування The Insider, то журналісти вважають, що Жданок працювала під керівництвом кураторів із П'ятої служби ФСБ як мінімум з 2004 року. Вони спираються на зламане електронне листування латвійського євродепутата. Автори стверджують, що Жданок вела активне листування з російськими громадянами, імовірно співробітниками ФСБ, і, серед іншого, надсилала їм звіти про свою діяльність.

Зміст послань становили переважно донесення Жданок про її діяльність у Європі, пов'язаної, як правило, з критикою влади країн Балтії за їхню політику щодо рф та російськомовних жителів цих країн. У листах були й прохання виділити кошти – наприклад, близько 6 тисяч доларів на закупівлю георгіївських стрічок та іншої атрибутики до Дня Перемоги у 2010 році.