Як рф залучає "іноземних експертів" до "виборів" на тимчасово окупованих територіях

21 листопада 2023 р. 14:57

Як рф залучає "іноземних експертів" до "виборів" на тимчасово окупованих територіях

Фото: Реальна газета

Російські "вибори" на ТОТ у вересні 2023 допомогли викрити мережу агентів впливу Москви, які діють по всьому світу. Виявилося, що "іноземні експерти", залучені до "голосування" на тимчасово окупованих територіях України, пов’язані між собою.

Розслідування "Реальної газети" – про ці зв’язки і про те, на що саме скеровує зусилля своєї резидентури рф.

Хто такі ці "іноземні спостерігачі", що їх рясно цитували російські пропагандисти у вересні? – Багато українських та закордонних медіа задалися цим питанням. Та формат статей був переважно довідковий. Усі вони були покликані довести очевидний факт: "міжнародне спостереження" за тим "голосуванням" було фейковим.

Ці люди приїхали без жодних повноважень від своїх держав, не мали кваліфікації для спостереження та працювали виключно для створення картинки у медіа. Це справді корисно повторювати знову і знову, хоч притомній людині то заздалегідь було зрозуміло. Та розслідувачі поставили інші запитання.

Як ці люди потрапили на "вибори"? Що вони робили раніше і як пов’язані з рф? Яку вагу мають у міжнародній політиці та у своїх країнах?

Журналісти дослідили сотні джерел півтора десятками мов. Із них склалася вражаюча картина глобальної мережі резидентури, що працює на Москву у дуже різноманітні способи, але на диво узгоджено.

"Спостерігачів" у 120 разів менше, ніж на українських виборах

"Міжнародні спостерігачі" заявили про себе десятками коментарів уже з ранку 8 вересня, першого з трьох днів "єдиного дня голосування". Коментарі неслися Telegram-каналами, центральними і місцевими пропагандистськими медіа рф.

Зі слів цих людей (вони були з обох Америк, Азії, Африки та Європи) випливало: російські "вибори" на тимчасово окупованих територіях України – цілком демократичні і відповідають усім нормам. Та є кілька нюансів.

Перший з них (і головний) – це охоплення. На цих "виборах" було "понад 50 спостерігачів", з яких 32 поїхали дивитися голосування до ТОТ (десять – до "днр", вісім – до "лнр", та по сім до Херсонської й Запорізької областей). Для порівняння: на президентських виборах в Україні 2019 року було біля 2400 представників міжнародних інституцій та урядів інших держав. Офіційних.

Ще раз: на країну, утричі більшу за Україну, приїхало "спостерігачів" у майже 50 разів менше. А якщо виключити тих, хто був на тимчасово окупованих територіях, то на всю міжнародно визнану територію рф було 20 спостерігачів. Це у 120 разів менше, ніж було на українських президентських у 2019.


"Спостерігачі" Енріке Домінгес (Бразилія) та Даріо Абдула Камал (Мозамбік) на одній із дільниць ТОТ Херсонської області

Інший нюанс – легітимність "спостереження". Більшість іноземців представляли як "незалежних журналістів", "режисерів", громадських активістів. Вони не представляли уряди своїх держав та міжнародні установи. Спроби пов’язати декого поміж них із міжнародними організаціями були, при ближчому розгляді це виявлялося фейком. З іншого боку, дехто дійсно має стосунок і вплив на певні уряди.

Ми дослідили біографії більшості з цих "експертів". Кожен з них заслуговує на окрему статтю, і це були би бестселери не гірші за пригоди Джеймса Бонда чи Мата Харі. Та ми зупинимося на лише кількох персонажах заради того, щоб показати дещо більш цікаве: як працюють горизонтальні зв’язки російської мережі за кордоном.

Пруські чесноти на службі Пригожина

Почнемо, мабуть, із поважного німецького представника – гера Фолкера Фридриха Карла Чапке (Volker Friedrich Karl Tschapke). Він є засновником "Пруського товариства Берлін-Бранденбург", яке описують як ультраправе.

"Фолькер Чапке та його заступник Фрідріх Бухгольц вітали 900 гостей на новорічному прийомі в готелі "Хілтон" у неділю вранці. Були консультант з менеджменту Вільгельм-Карл Принц фон Пруссія зі своєю супутницею Ольгою Гамзіною та Петером Бонішом, президентом Hoppegarten Union Club. Метою товариства є "збереження та культивування пруссько-фредеріціанських ідей і прусських чеснот", – писала німецька Berliner Morgenpost 20 років тому, у січні 2003.


Прихильник пруських чеснот Фолькер Чапке біля пам’ятника Леніну в Луганську. Зняли так, щоправда, аби вождь пролетаріату до кадру не потрапив. Фото t.me/GTRKLNR_Lugansk24/

Його й тепер представляють засновником цієї фундації. Та пруська шляхетність не завадила герові Чапке за роки по тому працювати на Євгенія Пригожина, власника "фабрики тролів" та приватної воєнної компанії "Вагнер". Найбільш показовим прецедентом була його участь у якості спостерігача на виборах 2018 року в Зімбабве.

У цій африканській державі повалили режим диктатора Мугабе, який тримався 30 років. Перші вільні вибори були в центрі уваги багатьох міжнародних організацій, які надсилали офіційні делегації спостерігачів. Та серед цих фундацій була і нікому невідома AFRIC (абревіатура від англійської назви – Асоціація задля вільних досліджень та міжнародного співробітництва).

На виборах переміг підтримуваний структурами Євгенія Пригожина кандидат. За два місяці до виборів він відставав від конкурента на 20%, та російські політтехнологи вивели його у президенти.

"…а також допомогли втримати протест, не давши опозиції усунути законно обраного президента. За що, наскільки мені відомо, наші колеги навіть одержали ордени", – писав російський директор близької до Пригожина експертної групи "PiteR" Алєксандр Сєравін.

Так от нечисленна делегація AFRIC була одним із інструментів "стримування протестів". Міжнародні "експерти" із пишними титулами, які мусили підкріплювати довіру до спікерів, свідчили, що голосування відбулося чесно, прозоро й у повній відповідності до принципів демократії. Хоча ані методика спостереження не була оприлюднена, ані кількості спостерігачів не вистачило б для охоплення дільниць. 


Фолькер Чапке та ще одна цьогорічна "спостерігачка" Пурніма Ананд на прес-конференції під час виборів-2018 у Зімбабве

Цим виборам присвячені кілька доповідей на сайті EDPE – Європейської платформи за демократичні вибори. Ґрунтуючись на даних розслідувань, що їх провели журналісти з різних країн, автори стверджують, що фейкові спостерігачі, як і сама створена буквально напередодні зімбабвійських виборів AFRIC, були пов’язані з Євгенієм Пригожиним.

Розслідувачі з російського Poligon.Media стверджують на підставі зламаної переписки Фолькера Чапке, що той одержував гроші від пригожинських фірм. Наприклад, 1000 євро за "консультації" з організації конференції в рамках AFRIC.

Не дивно, що у 2018 році гер Чапке був спостерігачем на президентських виборах у Росії, на яких переміг Владімір Путін. Цікавіша діяльність Фолькера Чапке з налагодження зв’язків із Китаєм.



Заставка інтерв’ю Фолькера Чапке державному китайському телеканалу CGTN, який контролює Центральний департамент пропаганди Компартії. Німець каже, що "пруський дух та китайський – немов близнюки"

Чапке схвалює китайську боротьбу з корупцією, пише державне агентство Сіньхуа (2020). Як міжнародний експерт він не бачить альтернативи Сі Цзіньпіну, повідомляє Міністерство юстиції КНР (2022). На платформі "Південна Азія за права людини" Чапке захищає Китай від закидів у порушенні прав людини, кажучи, що Захід спочатку на себе мусить подивитися.

Принаймні з деякими своїми колегами зі "спостереження за виборами" на ТОТ України Чапке також раніше мав справу. Представниця Індії Пурніма Ананд, зокрема, була з ним у пригожинській місії в Зімбабве. Ананд і Чапке разом були на тижневому міжнародному онлайн-саміті, присвяченому 100 дням пандемії КОВІД-19 у червні 2020.

Разом із ними там були "політикиня з Кот-д’Івуару" Наталі Ямб (Nathalie Yamb) – на останніх "виборах" у "днр" казали, ніби вона зі Швейцарії, та бразилець Енріке Домінгес (Enrique Dominguez, Henrique Domingues), який цього вересня "спостерігав вибори" у Херсонській області.

Президентка несправжнього БРІКС: "Путін – мій гуру!"

Чи не найпишніший титул зі всієї іноземної делегації на "виборах" мала Пурніма Ананд. Її представляли у повідомленнях як президентку Міжнародного муніципального форуму БРІКС, а іноді – президентку Міжнародного форуму БРІКС. В останній іпостасі вона була і "спостерігачкою" у Зімбабве, зазначають у Європейській платформі за демократичні вибори.

Вона регулярно відвідує заходи в рф, надаючи їм потужного міжнародного звучання. Тут і  Другий євразійський жіночий форум (і створення на ньому Жіночого ділового альянсу БРІКС) у 2018, і SelfMama Forum у 2019, і  Міжнародний культурний форум в Ульяновську в 2020, і форум "Технопром" у Новосибірську в 2022, і, звичайно,  Петербурзький міжнародний економічний форум.



Після "спостереження" за "виборами" Пурніма Ананд гайнула до Москви та відвідала 12 вересня 2023 Фінансовий університет при уряді рф. Фото – Фінансовий університет при уряді рф

Посада президентки Міжнародного форуму БРІКС нібито дозволяє їй коментувати серйозні міжнародні питання. Скажімо, видання Egypt Independent посилається на прогнози Пурніми Ананд, коли каже, що Турція, Єгипет та Саудівська Аравія дуже скоро долучаться до БРІКС (щоправда, тут цитується її інтерв’ю російським "Ізвєстіям"). Також цю заяву пані Ананд цитує у колонці дослідник БРІКС із Сичуанського університету на сайті Global Times, державного англомовного видання КНР (видавець – Жемінь Жибао).

Видимість офіційного статусу Пурніми Ананд підтримує російська пропаганда. І це часом спрацьовує – "новини" з РІА Новості передруковують навіть індійські медіа.

Та не всі. Після "спостерігацької" місії пані Ананд на "референдуму" із входження ТОТ до рф у вересні 2022 нею зацікавилося видання The Hindu. Адже "Індія закликала росію та Україну поважати територіальну цілісність і суверенітет одна одної, вказуючи на те, що Делі не прихильно ставиться до референдуму, який призведе до перекроювання карт України та росії", – писало видання. Як же тоді "Індія надсилає свою представницю"?

Жодного уповноваженого учасника "референдуму" – ані "представника", ані "спостерігача" уряд Індії не посилав на тимчасово окуповані території, дізналася The Hindu. І навіть більше: "У БРІКС немає такої організації, як Міжнародний форум БРІКС (БРІКС-IF). Усі організації в рамках БРІКС є міжурядовими організаціями, а БРІКС-IF не входить до списку ініціатив БРІКС", – сказав представник індійської сторони.

Німа сцена, як то кажуть. Журналісти звернулися за поясненнями до самої пані Ананд – телефоном, бо вона тоді знаходилася в Москві. І так, вона визнала, що її організація не зареєстрована в БРІКС, а є лише "ініціативою громадянського суспільства". І вони типу хотіли б зареєструватися, "але немає секретаріату БРІКС, куди б ми могли подати заявку на цей процес" (що б це не означало).

А що ж тоді це за Міжнародний форум? Сайту цього форуму немає, але є сайт Міжнародного муніципального форуму БРІКС+, де пані Ананд названа амбасадоркою по Індії. Крім трьох десятків амбасадорів-іноземців, усі решта посади обіймають росіяни – від голови оргкомітету до заступників, начальників департаментів, радників і найостаннього помічника голови (там вісім помічниць модельної зовнішності та один помічник).


Перелік установ, що підтримують форум, та завдання заходу не залишають сумнівів у його природі. Скріншот

Так-так. А зі сторінки "Про форум" ми дізнаємося, що це – "щорічний діловий Форум, який проходить у Санкт-Петербурзі за підтримки МЗС Росії, Росспівробітництва та Уряду Санкт-Петербург". І що одним із чотирьох завдань його є "просування позитивного образу рф за кордоном". Звернемо також увагу, що про форум не йдеться взагалі як про якусь постійно діючу організацію – а лише як про захід, що влаштовується оргкомітетом.

Цікаво, що амбасадоркою по Венесуелі є Ханлісбет Веласко, яка була цього вересня "спостерігачкою" на "виборах" у "лнр".



"Президентка міжнародного форуму БРІКС" Пурніма Ананд вітає індіанців із Різдвом та розповідає свою біографію. Скріншот

Пурніма Ананд потрапила в орбіту Росії дуже давно. Ще від 1989 року вона стала працювати у Міжнародній федерації індійсько-російських молодіжних клубів, яку тепер очолює. Зі слів Ананд, у 2013 році її нагородив президент рф Путін. Владіміра Путіна вона називає одним із трьох гуру у своїм житті.

"Я високо ціную ініціативи русофілів щодо протидії русофобській кампанії та інтерес до взаємовигідної гуманітарної співпраці", – заявила вона у квітні 2023 на Глобальній конференції з багатополярності за участі міністра МЗС рф Сєргєя Лаврова, "православного олігарха" Константіна Малофєєва та ідеолога-імперця філософа Алєксандра Дугіна.

Резиденти розмножуються вербуванням

А от історія, як давно діюча, стара агентура рф залучає свіжу кров. "Спостерігачкою з Румунії" на ТОТ Луганської області була деяка Камелія-Доріна Поп (Camelia Dorina Pop). Про неї відомо, з одного боку, небагато, а з іншого, – цілком достатньо, аби зробити висновки.



"Спостерігачі" Камелия-Дорина Поп (Румунія) та Джорджо Дескі (Італія) на прес-конференції під час "виборів" у Луганську. Скріншот

У публічний простір вона вийшла 2014 року, ставши президенткою громадської організації APSARUE – Асоціації соціального просування друзів Румунії в Європейському Союзі. У повідомленні ідеться, що 30-річна Камелія Поп тоді вже 5 років мешкала у Мілані, на півночі Італії. Та створена асоціація була за 900 кілометрів звідти – у південному місті Барі.

Місто Барі – портове, за 200 кілометрів Адріатикою від нього вже Балканський півострів, а саме – Албанія. Барі відоме кількома гучними операціями італійської поліції, коли вона затримувала великі мафіозні групи (десятки людей), які займалися контрабандою з Балкан героїну та торгівлею людьми. Та не лише це принадило президентку румунської асоціації в Італії.


Камелія Доріна Поп поклала руку на плече ініціаторові створення румунської асоціації – Віто Ґріттані. Фото – прес-реліз Віто Ґріттані

Саме у Барі мешкає людина, якій і належала ініціатива створення громадської організації для просування друзів Румунії. Це – Віто Ґріттані (Vito Grittani). Хто він такий, ви знали би, якби прочитали його книжку "Спостерігаючи за світом сидячи: життя, присвячене дипломатії" за 73 євро. Для решти пояснимо. Це людина з інвалідністю на візку, яка займається різноплановою міжнародною діяльністю. Наприклад, Ґріттані був радником із політичних питань у Косово.

Роль Віто Ґріттані у створенні румунської асоціації легко зрозуміти хоча б із того, що до останнього часу на сайті Генконсульства Румунії в м. Барі APSARUE мала електронну адресу vitogrittani@libero.it (запис номер 93).



На сайті румунської асоціації Камелії Поп електронна адреса належала Віто Ґріттані. Скріншот архівованої сторінки

На момент створення Асоціації Камелію Доріну Поп представляли як комерційну консультантку за фахом. Та за п’ять років, у жовтні 2020 вона є студенткою останнього курсу права в університеті румунського міста Орадя. А вже у вересні 2021 вона відвідує великий захід у Москві в якості супроводжуючої Віто Ґріттані, що його називають засновником Міжнародної дипломатичної обсерваторії. Цей захід називався Перша міжнародна науково-практична конференція "Роль громадянського суспільства у забезпеченні демократичних стандартів організації та проведення виборів".

Тут варто сказати, нарешті, що Віто Ґріттані – також один зі "спостерігачів" на "виборах", що проходили у вересні в "лнр", а за рік до того – на "референдумі" за входження "нових територій" до складу рф.


Віто Ґріттані на брифінгу під час "виборів" у Луганську у вересні 2023. Скріншот

А ще за час існування румунської асоціації її натхненник  устиг стати "послом із особливих доручень міністерства закордонних справ республіки Абхазія". У цій якості від 2016 року він бере участь у пропаганді в Італії, як "посол Абхазії" зустрічається з послом Венесуели в Італії, висловлюючи "підтримку братському народові Венесуели", їздить з "офіційним візитом" до невизнаної Придністровської молдавської республіки.

Отже на наших очах відбувається вербовка старим агентом впливу рф нової агентури у особі пані Камелії Поп. Хоча насправді новонавернутих більше. Адже італійська La Respublica саме Віто Ґріттані називає організатором поїздки на фарсовий референдум у вересні 2022.


Віто Ґріттані (у центрі) та Паскуале Салатіно (стоїть праворуч) разом готують італійську делегацію на фестиваль молоді у Сочі (рф), що відбудеться 2024 року. Фото – reportageonline.it

Тож не дивно бачити його сумісні фото із іншими "спостерігачами"-італійцями. У Барі його відвідує Паскуале Салатіно, що "спостерігав вибори" у "лнр". Разом із іншим "спостерігачем" по "лнр" Джорджо Дескі (Giorgio Deschi, також Giorgio Descovich Deschi) Віто Ґріттані бере участь у теледискусії про "спірні території Євразії" на Canale Italia.

Ланки всесвітнього ланцюга поєднують "вибори" на ТОТ

Подібні зв’язки майже між усіма "спостерігачами" можна прослідити через відкриті джерела. 


Ханлісбет Веласко (Венесуела) працювала в уряді великого друга рф Уго Чавеса. Фото – t.me/GTRKLNR_Lugansk24

Так, Ханлісбет Веласко з Венесуели є "амбасадоркою Міжнародного муніципального форуму БРІКС". Про неї можна багато розповісти – починаючи з роботи в уряді при президентові Уго Чавесі, великому другові Росії, і закінчуючи тим, що наразі вона зміцнює зв’язки своєї держави з Китаєм (так само, як німецький "спостерігач" Фолькер Чапке). Зокрема, пані Веласко пройшла у 2023 курс "Китайський міст" в університеті Хубея в Ухані.



Паралельно Ханлісбет Веласко налагоджує зв’язки з Китаєм. Фото – Instagram/libertadvelasco

А от Енріке Домінгес (Enrique Dominguez, Henrique Domingues) з Бразилії, був рік тому "спостерігачем" на "референдумі", а тепер відвідав "вибори" на ТОТ Херсонської області. Він член Комуністичної партії Бразилії, а у проміжку між поїздками на тимчасово окуповані території відвідав у червні Петербурзький міжнародний економічний форум.



Енріке Домінгес на ПМЕФ-2023 пророкує скоре введення власної валюти БРІКС. Фото – russia-news.ru

Знов-таки приклад маскування російських структур під установи БРІКС: про "зовсім скоре" впровадження спільної валюти у країн БРІКС Домінгес розповідає в якості "радника голови з міжнародних відносин Фонду підтримки ділових комунікацій БРІКС". Цей фонд розташований у рф, а саме в Санкт-Петербурзі, на проспекті Московському. Саме цей фонд і проводить Міжнародний муніципальний форум БРІКС, де амбасадорками є "спостерігачки" Пурніма Ананд та Ханлісбет Веласко.

Не увійшла до тексту і історія Кату Арконади (він же Israel Arconada Gómez, він же Katu Arconada, він же Katu Arkona). Почавши з баскської екстремістської організації в Іспанії, він утік до Латинської Америки. У Бразилії зблизився із ліворадикальним керівництвом цієї країни, а також Нікарагуа, Куби, Гватемали та Еквадору. У 2006-09 жив між Бразилією та Венесуелою, тоді перемістився до Болівії.

Був керівником апарату міністерки зв’язку Болівії, яка так само належала раніше до баскських терористів. А наразі його називають "ляльководом Лопеса Обрадора", президента Мексики. Від якої, власне, і прибув до ТОТ Запорізької області.

Але вже по кількох кейсах можна робити висновок: це не поодинокі окремі симпатики "русского міра". Кожен із "спостерігачів" є вузликом у глобальній мережі агентів впливу рф, розкиданій по всьому світі. І кожен пов’язаний з іншими своїми колегами, а всі разом вони знаходяться під кураторством з рф.

Багато цьогорічних "спостерігачів" на момент публікації не те що не потрапили під санкції України, а й не занесені до бази "Миротворця". Та, певно, що це лише питання часу.

Олександр Білокобильський