Журналісти розкрили, як окупаційна влада вивезла громадянина Молдови з Херсонщини до анексованого Криму

22 серпня 2024 р. 18:48

Журналісти розкрили, як окупаційна влада вивезла громадянина Молдови з Херсонщини до анексованого Криму

Зорік у дитячому таборі в Криму. Фото: reuters

Під час окупації Херсона в 2022 році росіяни вивезли громадянина Молдови 16-річного Зоріка Ібріана на так зване оздоровлення до Криму. Нині хлопець перебуває в окупованому Генічеську та, під впливом російської пропаганди, звинувачує в війні Україну. 

За інформацією молдавського видання NewsMaker, Зорік народився у Республіці Молдова в селі Вулканешти в родині рома Ігоря та українки Лариси Ібріанів

Після смерті чоловіка у 2021 році Лариса з дітьми – Даніїлом, Зоріком, Даніелою та Іміром – переїхала до Херсонської області аби допомогти хворій матері. Однак, через місяць після приїзду жінка померла, а дітей служба опіки влаштувала до реабілітаційного центру в місті Херсон. 

Згодом, як розповідають журналісти NM, молодших дітей Іміра та Даніелу взяла під опіку двоюрідна тітка Алла Понамарчук, а Зорік та Даніїл залишились у реабілітаційному центрі. Коли росіяни окупували місто, хлопці все ще перебували в закладі й навчалися у херсонському училище. На той час їм було 16 та 17 років.

Згодом росіяни поставили до керівництва навчальним закладом своїх прихильників. Й через деякий час Зорік написав родичці, що їх повезли на оздоровлення до Криму. Спочатку хлопці перебували в євпаторійському таборі "Дружба", а потім у "Лучистому". На територію, підконтрольну Україні, молоді люди вже не повернулись: Данило одружився й зараз живе у Краснодарському краї рф, а Зорік  перебуває в окупованому Генічеську

За словами Алли Понамарчук, за ці роки хлопці змінили свої погляди щодо війни росії проти України. Раніше вони були за Україну, а зараз стали схильні до російської пропаганди:

"Коли підірвали Каховську ГЕС, Дана виставила про це в інстаграмі. Їй зателефонував Данило і почав кричати: "Що ти таке виставляєш, це все [зробила] Україна!", – каже жінка.

Зорік, за словами тітки, не охоче говорить про свої політичні переконання. 

"Іноді стверджує, що більше про це не думає, а іноді підтримує російську армію і виправдовує російський напад на Україну", – розповіла Алла.

Зараз молодші діти розмовляють з братами лише з телефону опікунів, щоб уникнути скандалів. Алла визнає, що погляди хлопчиків могли змінитися через нібито піклування про них: "Вони з неблагополучної родини. У них ніколи нічого не було. А коли вони приїхали туди, їм щось запропонували. У Данила вагітна дружина, йому дали гроші".

При цьому Алла впевнена, що свою роль відіграла й пропаганда й відсутність права вибору: "Коли їх вивозили, їм не сказали, що ви можете залишитись тут, а можете поїхати з нами. Вони не мали вибору. Їх просто забрали, бо так було потрібно".

Нагадаємо у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента рф володимира путіна, а також уповноваженої рф з прав дитини марії львової-бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині — незаконній депортації населення, зокрема дітей. Після цього вони мають офіційний статус підозрюваних і при виїзді за кордон їх повинні заарештувати.

Олеся Ланцман