Онлайн-сесії Миколаївської міськради ставлять під сумнів законність прийнятих рішень, - аналітики

25 вересня 2024 р. 18:56

Онлайн-сесії Миколаївської міськради ставлять під сумнів законність прийнятих рішень, - аналітики

Фото: МикВісті

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Миколаївська область та місто Миколаїв стали регіоном інтенсивних бойових дій та лінією зіткнення українських військових з армією рф. З лютого 2022 року в місті Миколаєві сесії міської ради скликаються та проводяться винятково онлайн.

Експерти кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" дослідили організацію роботи Миколаївської міської ради й дійшли висновку, що проведення дистанційних засідань сесій Миколаївської міської ради ставить під сумнів законність їх проведення та легітимність прийнятих рішень.

Дослідники зазначають, що з початком повномасштабного вторгнення було прийнято безліч законів та підзаконних актів, що обмежували, припиняли або надали нові повноваження  місцевому самоврядуванню. Однак жоден з цих актів не визначив процедуру проведення дистанційних засідань місцевих рад та їхніх органів.

"Регламентом Миколаївської міської ради було враховано проведення дистанційних засідань у режимі онлайн в умовах карантину. У липні 2022 року регламент було доповнено статтею, яка регулює організацію та здійснення роботи ради, постійних комісій та інших комісій ради у разі введення воєнного стану", - йдеться в досліджені. 

Зокрема, депутати ухвалили рішення, що пленарні засідання Миколаївської міської ради можуть проводитись в режимі відеоконференції. Міська рада повинна забезпечити не тільки оприлюднення запису сесії, але і пряму відеотрансляцію. Експерти громадської кампанії дослідили відеозаписи з останніх трьох сесій Миколаївської міської ради (червень, липень, серпень 2024 року) та виокремили низку питань щодо проведення дистанційних засідань у Миколаєві, які потребують уваги та змін.

Так, перед початком сесії головуючий просить депутатів підтвердити свою присутність, увімкнувши камеру на своєму пристрої. І хоча міський голова зазначає, відповідно до даних фіксації присутності, які йому надають відповідальні особи, що кворум є, на зображенні відеотрансляції  немає 28 депутатів.

Сесія Миколаївської міської ради від 30.07.2024. Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Також спостерігається практика, за якої після підтвердження своєї присутності через увімкнення камери депутати вимикають зображення, продовжуючи участь у засіданні без активного відео. Це призводить до того, що під час трансляції видно лише кілька іконок з "живими обличчями". Такі дії ставлять під сумнів правомірність засідання та участь у сесії особисто депутатами. 

Після проведення сесії на офіційному сайті здійснюється оприлюднення протоколу, відеозапису дистанційного засідання та результатів голосування, з якими може ознайомитись виборець. Проте ці документи оприлюднюються із затримкою. Наприклад, протоколи трьох останніх сесій досі не оприлюднено (27.06.2024, 30.07.2024, 29.08.2024).

Проведення сесії та онлайн-голосування депутатів

Також дослідники помітили, що часто під час трансляції депутати формують та виносять на голосування пакети документів або проєкти, в назві яких є лише коди або узагальнюючі назви. Наприклад, на сесії від 29 серпня депутати голосували за "Пакет 5". Після сесії в результатах голосування дуже складно, а іноді неможливо знайти рішення з такою назвою та, відповідно, переконатися, що воно прийняте або не прийняте в законний спосіб.  До речі, на прикладі голосування саме цього пакету можна побачити, що на відео є зображення лише двох депутатів. І така картина із зображеннями двох-п’яти депутатів може демонструватися більшу частину засідання і проведених голосувань.

Скриншот голосування під час сесії 29.08.2024 та результати персонального голосування того ж пакету. Фото Атестація депутатів місцевих рад

Відстежити та порахувати, хто саме з депутатів віддав свій голос "за", також немає можливості через вимкнені камери та своєрідний спосіб голосування. Так, у Миколаївській міській раді замість підняття руки та оголошення на камеру свого голосу кожним депутатом обрали спосіб заповнення форми для голосування, що візуально нагадує гугл-форму (що саме це за система та як вона працює, - відповіді експерти не отримали). Хто є адміністратором цієї форми, хто і як її заповнює, підраховує голоси та хто контролює цей процес, - також невідомо. Ба більше, регламентом ради не передбачено створення лічильної комісії з-поміж депутатів, які б здійснювали підрахунок голосів під час сесії.

Також часто траплялись випадки, коли під час прийняття рішень не вистачало голосів і головуючому доводилося вмовляти депутатів долучитись до голосування та зробити своє волевиявлення. 

Ще одним підтвердженням, що процедура голосування недосконала технічно та потребує додаткових змін, є ситуація, яка сталася під час сесії 29 серпня 2024 року. Депутат Миколаївської міської ради Микола Капацина сповістив, що у нього не випадає форма для голосування. Цю проблему намагалися вирішити, але безрезультатно. Обранець наголосив, що проголосувати йому так і не вдалось, оскільки форма знову не спрацювала. На це міський голова Олександр Сєнкевич відповів наступним чином: "Насправді у нас немає сьогодні такої процедури, щоб до кожного голосування включати вас, але в будь-якому разі будьте на зв’язку, якщо ми будемо губити депутатів, то можливо нам доведеться до вас повернутись".

Депутат додав, що може підтверджувати своє голосування підняттям руки або словесно. Але в переліку документів, що були надані Атестації у відповідь на запит, в результатах голосування від 29 серпня 2024 року немає голосу Миколи Капацини. Це означає, що, перебуваючи на засіданні сесії ради, депутат через технічні збої не мав змоги висловити свою позицію у вигляді голосування. Також варто додати, що система підрахунку голосів не передбачає можливість варіанту "не голосував". Тож у даному прикладі процедура голосування не передбачає технічних рішень щодо  врахування голосів депутатів та фактично не фіксує  їхню присутність та участь у сесії. 

Тож експерти дійшли висновків, що така організація дистанційних засідань сесій Миколаївської міської ради ставить під сумнів законність проведення сесій та легітимність прийнятих рішень.

Раніше повідомлялось, що після привертання уваги ЦПР Одеська облрада відкрито транслюватиме роботу постійних комісій.

Також після привертання уваги ЦПР більше інформації про роботу депутатів та постійних комісій стали викладати в Одеській міській раді.

Сподіваємось, що черга дійде й до Одеської райради, яка таємно провела кілька сесій. Адже з початку 2024 року там провели шість засідань без анонсів для громадськості та преси, а також своєчасної публікації трансляцій.

Олеся Ланцман