Перезапуск команди Труханова, нова більшість та втеча депутатів: підсумки місцевого самоврядування в Одесі (частина 2)

31 грудня 2023 р. 08:53

Перезапуск команди Труханова, нова більшість та втеча депутатів: підсумки місцевого самоврядування в Одесі (частина 2)

Фото: ЦПР

2023 рік став принципово новим для одеської мерії. Міський голова Геннадій Труханов залишився без головного піар-радника Сергія Назарова. Титанічні зміни обернулися заміною практично всієї команди після того, як підозри отримали три заступники мера. Також відбулось переформатування в його партії "Довіряй ділам". Бурхливі процеси не оминули й міську раду. 

"Центр публічних розслідувань" зібрав головні підсумки року місцевого самоврядування в Одесі.

Читайте також: Втеча депутатів, нова влада та більшість у радах: місцеве самоврядування-2023 на Одещині (частина 1)

Перезапуск команди мера

Політичний консультант Назаров, за даними джерел ЦПР, після кримінального провадження прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у хабарництві та участі у злочинній організації трьом заступникам Одеського міського голови, покинув країну. Йдеться про підозри для ексзаступника мера Михайла Кучука,  Олега Бриндака та заступницю міського голови Одеси Світлану Бедрегу.


На фото Кучук, Бедрега та Бриндак

Михайло Кучук втік з країни, Олег Бриндак заявив про службу у ЗСУ. На місці залишилася лише Світлана Бедрега. Вічний керівник департаменту фінансів.

За даними слідства, у ході досудового розслідування встановлено, що з осені 2021 року учасники злочинної організації контролювали питання забудови в Одесі, розпорядження коштами місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств та їхню взаємодію з приватним сектором ринку. За даними прокурорів, чиновники налагодили процес систематичного підкупу службових осіб Одеської міської ради, які забезпечували прийняття необхідних рішень. Так, відповідно до зібраних доказів встановлено, що Олег Бриндак  упродовж листопада 2021 року – серпня 2022 року одержав неправомірну вигоду на загальну суму понад 2,4 мільйона гривень за вчинення дій в інтересах злочинної організації, зокрема за забезпечення ухвалення земельною комісією рішень про відведення землі під будівництво наперед визначеним особам. Своєю чергою Михайло Кучук та Світлана Бедрега, за ствердженням слідчих, отримали від організаторів злочинної організації 900 та 300 тисяч гривень відповідно. Михайло Кучук зокрема, за версією слідства, контролював діяльність підпорядкованих управлінь та надавав їх керівникам вказівки про призупинення розрахунків за ремонт доріг у місті. Такі дії створювали умови для отримання злочинною організацією неправомірної вигоди від підрядника за поновлення виплат.

Замість Кучука місце будівельного заступника зайняв Олександр Філатов, який згодом забрав на себе і департамент ЖКГ на підпорядковані підприємства.


На фото Олександр Філатов

Це стало можливим, коли мер Одеси Геннадій Труханов видав нове розпорядження про розподіл обов’язків між своїми заступниками. Скоротили посаду віцемера, а повноваження Дмитра Жемана передали у більшості пану Філатову. Згодом він став першим заступником мера.
 


 

За останні десять років, з часу, коли містом почав керувати Геннадій Труханов, найбільше повноважень зосередив у своїх руках саме Олександр Філатов, а ось сам міський голова за собою залишив департаменти культури, безпеки та юридичний.

Закінчилася восени епоха двох віцемерів – Сергія Тетюхіна та Олега Бриндака. Обидва вступили до лав ЗСУ. Це стало продовженням повного перезапуску команди мера. Зазначимо, що місце Бриндака зайняв Валерій Силін, а ось транспорт поки що замкнули на Павла Вугельмана.

Слідом за цим мер перезапустив і виконком міської ради. Вивели з персонального складу Дмитра Жемана, Сергія Тетюхіна, Ларису Бакаянову та Ольгу Головченко. Їх місце зайняли Валерій Сілін та голова правління громадської організації "Національна асоціація медіа" Анатолій Балінов. Останній був у групі Дмитра Танцюри "Наша Одеса" за часів, коли мером Одеси був Едуард Гурвіц.

Слідом за цим в Одесі змінилося керівництво й у частині департаментів. Покинули посади директора департаменту архітектури та містобудування Тетяна Боринська, департаменту міського господарства Наталія Мостовських (замінив Леонід Гребенюк) та департаменту транспорту Артем Сидоренко (зайняв місце Володимир Хитренко). Першу ніхто не замінив — місто знову без головного архітектора. Керує департаментом архітектури та містобудування заступник директора Марат Касимов


На фото Труханов та Мостовських 

Нова більшість у міській раді

У 2020 році більшість Одеської міськради сформували три партії: "Довіряй ділам", "ЄС" та "Слуга народу".
Саме ці партії отримали місця та керівні посади в комісіях з бюджету, комунальної власності, земельних відносин тощо. "ОПЗЖ" та "Партія Шарія" частково навіть не увійшли до складу комісій. Проте останні голосування на сесіях, особливо по відставках депутатів показали, що "Слуга народу" перейшла у хоча б ситуативну опозицію з частини питань. Проте позафракційні депутати, у тому числі група "Українська мрія", голосують синхронно з командою мера.

Цікаві зміни сталися в партії міського очільника "Довіряй Ділам". Тут місце Олега Бриндака зайняв сам мер Геннадій Труханов. Одночасно Бриндак був переобраний і з голови фракції. Його місце зайняв Олег Етнарович. Секретарем депутатської фракції стала Ірина Куценко.


Фото: Ірина Гриб

Втеча депутатів

У раді також склали мандат відразу три депутати. 29 листопада на сесії підтримали рішення про дострокове припинення повноважень депутатів Олени Коробкової від фракції "Слуга народу" та Вадима Терещука від фракції "Європейська Солідарність". Причин обидва не назвали. 
 


Інфографіка: ЦПР

А ось вже наступної, позачергової сесії 7 грудня депутати Одеської міської ради відмовились задовольнити прохання теж обраниці від "Слуги народу" Олександри Ковальчук про дострокове припинення повноважень. Депутати зробили чотири спроби повернутися до розгляду цього питання, але вони набирали 30, 29, 17 та 18 голосів відповідно.

Олеся Калайтович