Пособникам Степанова, які допомагали йому заробити пів мільярда на паспортах, повідомили підозру

05 вересня 2024 р. 10:41

Пособникам Степанова, які допомагали йому заробити пів мільярда на паспортах, повідомили підозру

Фото: Рубрика

НАБУ і САП повідомили про підозру двом пособникам екскерівника держпідприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" Максиму Степанову, який організував схему з заволодіння понад 450 мільйонів гривень.

Про це Центр публічних розслідувань дізнався з повідомлення Національного антикорупційного бюро України.

Детективи НАБУ встановили, що підозрювані допомогли залучити підконтрольну колишньому очільнику ДП естонську компанію до поставок матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо). Надалі компанія-прокладка закуповувала матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю, зазначають в НАБУ.

Інфографіка: НАБУ

У результаті учасники оборудки заволоділи державними коштами на суму близько пів мільярда гривень, частину яких експосадовець легалізував через підконтрольні офшорні компанії.

За версією слідства, Степанов, за допомогою підозрюваних, запатентував на підконтрольну закордонну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. Отже кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував через штучне завищення вартості матеріалів, але й "донатив" чиновнику за його "інтелектуальний внесок".

Максим Степанов — 49 років. З 2011 по 2016 очолював держпідприємство "Поліграфкомбінат „Україна", який виготовляє бланки офіційних документів (паспорти, трудові та медичні книжки, посвідчення, документи про освіту, ліцензії, страхові поліси, товарно-транспортні накладні, лікарняні листи та інше). З січня 2017 по квітень 2019 року керував Одеською ОДА. 

За інформацією НАБУ у липні 2023 року ексчиновнику ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" повідомили про підозру у привласненні майна та відмиванні грошей. За версією детективів, у справі п'ятеро підозрюваних. Крім Степанова, це колишній начальник відділу поліграфкомбінату, двоє громадян Естонії, які працювали в компанії-прокладці, та ще один українець, якого вважають пособником.

У вересні 2023 року слідчий суддя ВАКС погодився з доводами прокурора та обрав Степанову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Однак,  за інформацією telegram-каналу Absolution, після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну експосадовець виїхав до столиці Хорватії Загреб.

Олеся Ланцман